Nepārsūdzēs lēmumu aizliegt piketu pāvesta Franciska vizītes laikā Aglonā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Aglonas novada domes lēmums neatļaut piketu pāvesta Franciska vizītes dienā uz bazilikai piederošās zemes Aglonā netiks pārsūdzēts, aģentūru LETA informēja piketa pieteicēji.

Piketu organizēt vēlējusies kāda "domubiedru grupa". Pasākuma pieteicējs Raimonds, kurš aģentūrai LETA savu uzvārdu nevēlējās nosaukt, klāstīja, ka ir "vienkārši pilsoniski aktīvs cilvēks, kurš šad tad izmanto demokrātijas privilēģijas - vārda brīvību".

Pasākuma rīkotājs atzina, ka nav saskaņojis piketa rīkošanu ar tā norises vietas īpašnieku - baznīcu -, jo Aglonas bazilikas negatīvo un noraidošo attieksmi viņam telefoniski esot paskaidrojis Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics (Grāveru pagasta saraksts).

"Lēmumu nepārsūdzēšu, man tam nav laika un neredzu jēgu protestēt tur, kur neviens neredz. Pašvaldībai Aglonā gandrīz vispār nepieder zeme," pauda piketa rīkotājs, piebilstot, ka vienīgā vieta bazilikas tuvumā, kur varētu rīkot pasākumu uz pašvaldības zemes, ir mazs meža gabals nost no galvenajiem ceļiem.

Jau vēstīts, ka pāvesta Franciska vizītes dienā uz bazilikai piederošās zemes Aglonā tika plānots pikets pret baznīcas aizliegumiem veikt abortus un sašutuma paušanai pret aktualizētajiem pedofilijas skandāliem, taču dome pasākumu rīkot nav atļāvusi.

Iesniegumu par piketu deputāti izskatījuši domes ārkārtas sēdē, un sagatavotais lēmumprojekts paredzēja piketa atļaušanu. Taču, pamatojoties uz deputātu priekšlikumu, vienbalsīgi nolemts atteikt piketa rīkotājam. Atteikumu dome pamatoja ar vairāku likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pantu neizpildi, proti, pieteikums iesniegts pārāk vēlu, kā arī tam nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti.

Aglonas novada domes priekšsēdētājs Butēvics aģentūrai LETA skaidroja, ka iesniegums domē saņemts deviņas darba dienas pirms plānotā datuma, līdz ar to termiņš ir nokavēts. Vienlaikus domes vadītājs skaidroja, ka šajā gadījumā iesniegšanas termiņš nevarēja būt īsāks par desmit dienām pirms pasākuma, jo par pāvesta vizīti bija zināms sen.

Tāpat likumā noteikts, ka iesniegumam jāpievieno pasākuma norises vietas īpašnieka rakstveida piekrišana akcijas rīkošanai, kas šajā gadījumā ir baznīcas piekrišana, taču arī šāds dokuments nebija pievienots.

Butēvics atzina, ka pedofilija ir nosodāma, taču ir pārliecināts, ka "latgalieši nesaprastu" piketa saskaņošanu un varētu rasties konflikti un nekārtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu