Meksikas taupīgais jaunais prezidents trīs stundas gaida lidmašīnas pacelšanos

Tik un tā plāno pārdot €185 miljonus vērto prezidenta lidmašīnu
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Meksikas jaunievēlētais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors
Meksikas jaunievēlētais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors Foto: Reuters/ScanPix

Meksikas jaunievēlētais kreisais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors, kurš oficiāli stāsies amatā 1.decembrī, joprojām ceļo ar pasažieru reisiem un grasās pārdot prezidenta privāto luksusa klases lidmašīnu. Šīs apņemšanās dēļ Lopesam Obradoram šonedēļ nācās trīs stundas nosēdēt lidmašīnā, kas spēcīga lietus dēļ nevarēja pacelties, vēsta raidorganizācija BBC.

Jūlijā ar lielu balsu pārsvaru ievēlētais prezidents devās no Oahanakas štata Meksikas dienvidos uz valsts galvaspilsētu Mehiko.

"Es nekāpšu prezidenta lidmašīnā," sēžot "parasto mirstīgo" lidmašīnā, teica Lopess Obradors.

Stājoties amatā, Lopess Obradors no sava priekšteča "mantos" vairāk nekā 218 miljonus ASV dolāru (185 miljonus eiro) vērto "Boeing 787 Dreamliner" privāto lidmašīnu. Grezno lidmašīnu 2012.gadā pasūtīja toreizējais Meksikas prezidents Felipe Kalderons. Tolaik tā tika uzskatīta par modernāko lidmašīnu, kas ir kāda valsts līdera lietošanā.

Trešdien reiss, kurā bez Lopesa Obradora bija vēl vairāk nekā simt pasažieru, kavējās apmēram četras stundas; trīs no tām - kad pasažieri jau bija sasēdušies lidmašīnā, norāda aģentūra "Reuters".

Sēžot lidmašīnā, jaunievēlētais prezidents sacīja, ka viņam būtu "kauns" lidot ar "luksusa lidmašīnu valstī, kurā ir tik daudz nabadzības".

"Es šī gadījuma dēļ savas domas nemainīšu," uzsvēra Lopess Obradors. "Pietiek muļķoties, tas ir beidzies - neviens politiķis, kurš izturas uzpūtīgi, ilgi neturēsies pie varas."

Lopess Obradors solījis ne tikai pārdot prezidenta lidmašīnu, bet arī pārveidot prezidenta pili par kultūras centru un pats dzīvot pieticīgākā mājoklī, kā arī samazināt prezidenta algu un cīnīties pret korupciju.

Daļa iedzīvotāju ar skepsi uzņēmuši ziņas par Lopesa Obradora ilgo gaidīšanu lidostā. 

"Ja lidmašīna jau ir nopirkta, tad, manuprāt, viņam tā būtu jāizmanto," sacīja BBC uzrunātais Alehandro Agilars. Viņš piepilda, ka šāda kavēšanās prezidentiem "nav normāla".

Savukārt Arturo Miranda uzslavēja jaunā prezidenta empātiju pret tautu, taču jautāja:  "Kā viņš ceļos, kad būs jādodas uz starptautisku pasākumu?"

Kreiso populistu līderis Lopess Obradors jūlijā notikušajās vēlēšanās uzvarēja ar pārliecinošu balsu pārsvaru - par viņu nobalsoja vairāk nekā puse balsstiesīgo. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu