Kas notiks, ja astoņkājim iedos “ecstasy”? Tas sāks visus aiztikt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Zinātnieki, kā zināms, nekad nesēž bez darba – arī šoreiz tie atrisinājuši ārkārtīgi nopietnu mīklu, proti, kas notiks, ja astoņkājis apēdīs “mīlas narkotiku” jeb “Ecstasy”? Izrādās, ka notiks tieši tas pats, kas ar cilvēku – astoņkājis kļūs draudzīgs un gribēs visus apskaut ar saviem mīlas pārņemtajiem taustekļiem.

Tiesa, astoņkājis krāsaino ripiņu gluži neapēda – zinātnieki vairākus astoņkājus vienkārši ielika vannā, kurā izšķīdināts MDMA (ecstasy). Rezultātā zinātnieki novēroja, ka astoņkāji tiecās daudz vairāk aiztikt viens otru un “mīlināties”, nekā parasti.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, pētnieki tiecās noskaidrot kādas ir evolucionārās saknes serotonīnam smadzenēs. MDMA liek paaugstināties serotonīna un oksitocīna līmenim smadzenēs, kā rezultātā mēs jūtam eiforiju un tieksmi būt ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem, dzīvniekiem vai lietām.

Šis pētījums varētu palīdzēt labāk saprast, kā un kad cilvēkā parādījās pirmās tieksmes socializēties ar citiem. Cilvēka un astoņkāja kopīgie senči evolūcijas kokā nošķīrās viens no otra pirms aptuveni 500 miljoniem gadu. Ja astoņkāji MDMA ietekmē uzvedās tieši tāpat kā cilvēki, tad tas nozīmē, ka sociālas uzvedības neiroloģiskā attīstība sākās ļoti, ļoti sen.

Eksperimenta vajadzībām zinātnieki izvēlējās astoņkāju sugu “Octopus bimaculoides”, kuras pārstāvji ir izteikti vientuļnieki, kā arī to genoms ir pilnībā attīstījies, ļaujot to salīdzināt ar cilvēka gēniem.

“Kad astoņkāji MDMA ietekmē sāka uzvesties tāpat kā cilvēki vai peles, mēs pamatīgi nobrīnījāmies,” teica pētījuma autors Gūls Dolens (Gul Dolen).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu