Sievietei pirkstā ieperinās tuberkulozes baktērija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The New England Journal of Medicine ©2018

Pietūcis pirksts var liecināt par vienkāršu sastiepumu, tomēr ne šai Kalifornijas iedzīvotājai. Sarkans un sapampis mazais rokas pirkstiņš viņai bija reta tuberkulozes pazīme.

42 gadus vecā sieviete pie ārsta vērsās pēc tam, kad vairākas nedēļas bija mocījusies ar pietūkušu un sāpīgu pirkstu, kaut arī nekāda ievainojuma vai iekaisuma tajā nebija, vēstīja Kalifornijas Universitātes ārsti.

Rentgenanalīzēs atklājās, ka pietūkums ir veidojies pirksta mīkstajos audos un kauls ir pilnīgi vesels. Kad ārsti veica pirksta audu biopsiju, atklājās, ka tur ieperinājusies tuberkulozes baktērija “Mycobacterium tuberculosis”.

Kā vēstīts ārstu ziņojumā, sieviete iepriekš bija sasirgusi ar sarkano vilkēdi un lietoja medikamentus, kas nomāca viņas imūnsistēmu. Rezultātā viņas organisms kļuva uzņēmīgs pret dažādām infekcijām, to skaitā arī tuberkulozi.

Tuberkulozes baktērijas pārvietojas pa gaisu un parasti ietekmē plaušas, tomēr retos gadījumos tās var arī inficēt citas ķermeņa daļas, piemēram, nieres, mugurkaulu un smadzenes.

Tuberkulozes infekcija pirkstā ir ārkārtīgi rets gadījums, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

Kā šī sieviete varēja saķert tuberkulozes baktēriju? Izmeklēšanā atklājās, ka sievietes vīrs nesenā ceļojumā pa Ķīnu bija iedzīvojies klepū un vēlāk viņam tika diagnosticēta tuberkuloze.

Bija nepieciešams deviņus mēnešus ilgs antibiotiku kurss, lai sievieti no tuberkulozes izārstētu pilnībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu