Aleksandrs Sokolovs par pāvesta vizīti Latvijā: "Tumsonības uzvara" (23)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Images/Scanpix/Aleksandrs Sokolovs- privātais arhīvs

Vēsturē pirmais gadījums, kad Latviju apmeklēja pāvests, bija 1993. gada 8. septembris, kad šeit ieradās Jānis Pāvils II. Šogad, 24. septembrī, Latviju apmeklēja pāvests Francisks. Kamēr daudzi ticīgie, neskatoties uz lietu, vēju un aukstumu, sagaidīja viņu ar vislielāko prieku un asarām acīs, ne visiem šis pasākums liekas nepieciešams vai slavējams. Viens no šā lielā notikuma kritiķiem ir arī pašmāju fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs.

"Es uzskatu, ka 21. gadsimtā, kad jebkuru dabas parādību var izskaidrot zinātniski, kaut kādam dievam var ticēt tikai idiots.

Es neredzu atšķirību starp tiem, kuri iet uz baznīcu, un tiem, kuri Tvaika ielā sauc sevi par Napoleoniem.

Tāpēc es reāli nesaprotu, kāpēc valsts tērē naudu šādai izdomātai fikcijai. Tas, kas notiek, ir idiotisma triumfs. Tumsonības uzvara. Apsveicu," tā Sokolovs.

Kā ziņots, pirmdien savā oficiālajā uzrunā Rīgā pāvests Francisks paziņoja, ka sabiedrībai ir jāmācās skatīties augstāk un plašāk par pašu interesēm, jo tas rada izaugsmei nepieciešamo vienotību.

Pēc pāvesta vārdiem, var apgalvot, ka ikreiz, kad iemācāmies kā sabiedrība skatīties augstāk un plašāk par pašu interesēm, savstarpējā sadarbība pārtop par solidaritāti. Tā kļūst par vēstures veidošanas pamatu vidē, kur konflikti, spriedze un tie, kas pagātnē uzstatīti par pretiniekiem, var sasniegt daudzpusīgu vienotību, kas rada jaunu dzīvi.

"[Latvijas] simtgades svinības ir svarīgas, lai varētu koncentrēties uz brīvību un neatkarību, kas ir uzdevums, kas iesaista visus. Strādāt brīvības labā nozīmē iesaistīties visaptverošā attīstībā," ir pārliecināts pāvests.

Jau vēstīts, ka Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs norisinās no 22. septembra līdz 25. septembrim, kuras laikā viņš apmeklēja arī Viļņu un Kauņu Lietuvā un otrdien apmeklēs Tallinu Igaunijā. Uzaicinājumu pāvestam apmeklēt Latviju izteica gan Vējonis, gan Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu