Guntars Račs par brīvdienu pāvesta vizītē: Priekšvēlēšanu laiks ir brīnumu pilns (1)

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ritvars Stankevičs (MicRec)

Šogad 24. septembris ir īpaša diena visā valstī - lai sagatavotos pāvesta Franciska vizītei, ir ne tikai iztērēti simtiem tūkstošu eiro, bet arī noteikta oficiāla brīvdiena, kas nesīs zaudējumus daudziem darba devējiem. Latviešu mūzikas izdevējs, producents, dziesmu autors un mūziķis Guntars Račs šajā visā saskata arī priekšvēlēšanu cirku.

“Lai arī esmu luterāņu konfesijā, es tomēr esmu kristietis un tāpēc pašu vizīti vērtēju pozitīvi. Mēs atrodamies pasaules kartē, un šādas vizītes to kārtējo reizi apliecina. To, ka nav mazu valstu, nav mazu nāciju. Ir tikai mazākas vai lielākas tautu ambīcijas un centieni pašapliecināties.

Pāvesta vizīte pārējām tautām un nācijām atgādina, ka arī mēs vēl esam ar savu tautu un savu valsti, kas ir tā vērta, lai pāvests mums veltītu savu laiku un lūgšanas. Es cienu šo pāvestu par to, ka viņš vairāk nekā daudzi citi viņa priekšgājēji ir spējis godīgi atzīt savu aizbilstamo kļūdas un noziegumus un par tiem daudzkārt atvainoties.

Tam ir vajadzīgs liels iekšējais spēks un pārliecība, jo tikai caur grēku nožēlu ir iespējama attīstība. Mēs labi redzam, kādas nelaimes vajā tautu tepat kaimiņos, kuras vadoņi neatzīst savus noziegumus. Un kā attīstās tās tautas, kuras apzinājušās savus noziegumus, nožēlojušas tos un tādējādi daļēji izpirkušas savu senču vainu un var turpināt attīstīties.

Kas attiecas uz to, ka ir brīvdiena, domāju, ka tas bija pilnīgi lieki. Visi, kas būtu gribējuši no sirds apmeklēt šo pasākumu un kam vispār tika dota tāda iespēja, būtu atraduši iespēju to darīt arī bez brīvdienas.

Taču priekšvēlēšanu laiks ir brīnumu pilns un ir skaidri redzams, ka valdošajiem, kuri uz vēlēšanu laiku kļūst īpaši dievbijīgi, gribas apliecināties un piekļūt tuvāk organizētu cilvēku kopumam, kuri var būt viņu balsotāji.

Nezinu, vai pāvests pats to nojauš, bet tam arī nav lielas nozīmes. Man viņš šķiet viens no viscilvēciskākajiem, kāds šajā ietekmīgajā amatā jebkad ir bijis, un ar to jau vien tas ir cerīgi. Kaut kādā mērā mums visiem cerīgi. Un jā, es, protams, sekošu līdzi vizītei, jo gribu dzirdēt viņa mums adresēto vēstījumu un redzēt mūsu elites dāmu tērpus un kungu sejas vaibstus, satiekoties ar šo nenoliedzami ietekmīgo lielas pasaules iedzīvotāju daļas garīgo līderi,” TVNET komentēja Račs.

Kā ziņots, pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs notiek no 22. līdz 25. septembrim. 22.-23. septembrī pāvests viesojās Lietuvā, apmeklējot Viļņu un Kauņu.

24. septembrī notiek katoļu baznīcas galvas vizīte Latvijā, kur viņam paredzēts viesoties Rīgā un Aglonā.

Savukārt 25. septembrī plānota pāvesta vienas dienas vizīte Igaunijā, kur viņš vadīs svēto misi Tallinas Vabaduzes laukumā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu