€9 par rokas bagāžu - vai godīgi? Itālijā sāk izmeklēšanu par "Ryanair" jaunajiem noteikumiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas konkurences regulators uzsācis izmeklēšanu par zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" lēmumu piemērot maksu par rokas bagāžu, ko pasažieri ņem līdzi lidmašīnas salonā, vēsta raidorganizācija BBC.

No novembra pasažieri, kas nav piemaksājuši par prioritāro iekāpšanu un divām rokas bagāžas vienībām, lidmašīnā varēs ienest vienu "mazu personīgo somu", kuras maksimālais lielums ir 35x20x20cm, lai to varētu palikt zem priekšējā sēdekļa. Šādi parametri ir, piemēram, sieviešu rokassomiņām un datorsomām.

Ja pasažieris vēlēsies salonā iekāpt ar somu, kas sver līdz 10 kilogramiem, papildus būs jāpiemaksā 9 eiro.

Rokas bagāža ir "neatņemama transporta sastāvdaļa", uzskata Itālijas regulators, tāpēc "Ryanair" un pārējām aviokompānijām tās maksa būtu jāiekļauj biļetes cenā.

Jaunie "Ryanair" noteikumi varētu būt negodīga komercprakse, jo ļauj piedāvāt zemāku lidojuma cenu, kas pēc tam tiek aplikta ar dažādām papildus nodevām un maksājumiem. Šāda prakse neļauj godīgi salīdzināt aviokompāniju piedāvājumu, norāda regulators.

Ieviešot jaunos noteikumus, "Ryanair" taisnojās, ka tas darīts, lai "veicinātu punktualitāti un samazinātu aizkavēšanos, kas rodas iekāpšanas laikā", nevis lai nopelnītu.

Taču ASV konsultāciju uzņēmums "IdeaWorks" aprēķinājis, ka aviokompānija pēdējo 12 mēnešu laikā no papildus maksājumiem - piemēram, par reģistrēto bagāžu vai iespēju izvēlēties sēdvietu - ir iekasējusi 1,7 miljardus sterliņu mārciņu. Tas nozīmē, ka gandrīz trešdaļa kompānijas peļņas rodas no tā dēvētajiem "papildus pakalpojumiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu