Simtgades dziesma: Jauns mēness «Pazudušais dēls»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
«Izrāde spogulī»
«Izrāde spogulī» Foto: Kasetes vāks

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, turpinām rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā.

«Pazudušais dēls» nav pirmā dziesma, kurā «Jauns mēness» izmanto kokli. Tāda bija «Piekūns skrien debesīs». Taču arī šī kompozīcija, kas viena no pirmajām tapa albumam «Izrāde spogulī», veiksmīgi sakausē tautas mūzikas un rokmūzikas elementus.

Melodija, kas tapusi, visiem mūziķiem kopā esot mēģinājumā, līdzīgi kā «Piekūns», balstās uz Māra Muktupāvela kokles motīva, dziesmas gaitā apaug ar dažādiem citiem instrumentiem un simboliski turpina iepriekšējā platē iesākto tā dēvētā baltroka virzienu. Kokles spēles maniere šajā dziesmā aizgūta no latviešu folkloristu aprindās astoņdesmitajos gados bieži redzamā Krievijas koklētāja un arheoloģisko mūzikas instrumentu restauratora Vladimira Povetkina, pie kura savulaik Novgorodā Muktupāvels ciemojies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu