"Breksits" strupceļā: Meja pieprasa jaunu ES piedāvājumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien pieprasīja, lai Eiropas Savienība (ES) nāk klajā ar jaunu piedāvājumu tam, kā būtu jānotiek Lielbritānijas aiziešanai no bloka, pretējā gadījumā tā riskē, ka abas puses paliks iestrēgušas strupceļā, kas var novest pie "Breksita" bez vienošanās.

"Šajā vēlajā sarunu posmā ir nepieņemami vienkārši noraidīt otras puses priekšlikumus bez detalizētiem paskaidrojumiem un saviem priekšlikumiem," norādīja Meja.

"Tāpēc mums ir jādzird no ES, kas ir īstie jautājumi un kas ir to alternatīvas, lai mēs varam par to diskutēt," norādīja premjere. "Līdz tas nebūs noticis, mēs nevaram panākt progresu."

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks apgalvojis, ka Lielbritānijas priekšlikumi "grautu vienoto tirgu".

"Viņš nepaskaidroja, kā; nebija nekādu detaļu un viņš nenāca klajā ne ar kādiem saviem priekšlikumiem," norādīja Meja. "Tātad - mēs esam strupceļā."

Iestrēgušajās sarunās ir "divas lielas problēmas", uzsvēra premjere: Lielbritānijas nākotnes tirdzniecības attiecības ar ES un noregulējums kārtībai uz Īrijas robežas, ja "Breksits" tiek aizkavēts vai arī ja puses nespēj vienoties.

ES vēlas saglabāt Īrijas robežu atvērtu, "faktiski paturot Ziemeļīriju [ES] muitas ūnijā", skaidroja Meja.

"Kā es to jau esmu teikusi, tas ir nepieņemami," norādīja premjere. "Mēs tam nekad nepiekritīsim. Tas nozīmētu mūsu valsts salaušanu."

"Mums ir nepieciešama nopietna iesaistīšanās, lai sarunās atrisinātu šīs divas problēmas," viņa norādīja. "Mēs esam gatavi."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu