Grībauskaite pāvestam dāvinās Lietuvas Brīvības zvana kopiju un īpaša skaņdarba ierakstu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Foto: 15min.lt/LETA

Romas pāvests Francisks, kas sestdien Lietuvā sāks savu vizīti Baltijas valstīs, no Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites saņems īpašu dāvanu - 1920.gadā lietā Lietuvas Brīvības zvana kopiju un Lietuvas simtajā dzimšanas dienā tapušo skaņdarba "Gloria Lietuvai" ierakstu, kurā skan simts Lietuvas dievnamu zvani.

"Svētais tēvs ierodas ne tikai apsveikt Lietuvu valstiskuma atjaunošanas simtgadē, bet arī apliecināt cieņu visai tautai, kas spējusi cīnīties, daudz pārciest un izdzīvot, lai atkal atgūtu mieru un savu valsti," teikts prezidentes biroja paziņojumā.

Zvans, kas tiks dāvināts pāvestam, veidots, par paraugu ņemot citu zvanu, ko 1919.gadā Amerikas lietuviešu Seims Čikāgā nolēma dāvināt savai tēvzemei.

Vēsturiskais Brīvības zvans tika izliets 1920.gadā par lietuviešu saziedotajiem līdzekļiem, un bija iecerēts, ka tas atradīsies Viļņas Ģedimina tornī, bet brīdī, kad Amerikas lietuviešu dāvana sasniedza Lietuvu, Viļņa jau bija okupēta. Tādēļ zvans pirmo reizi tika iezvanīts Kauņā 1922.gada 16.februārī, kad Lietuva svinēja atjaunotā valstiskuma ceturto gadskārtu. Svinībās piedalījās toreizējais Lietuvas prezidents Aleksandrs Stuļginskis.

Šobrīd Brīvības zvans atrodas Kauņas Kara muzeja tornī un tiek ieskandināts īpašās svētku reizēs.

Uz pāvestam dāvināmā zvana sāniem skatāms Lietuvas ģerboņa simbols Vītis un lasāmas Lietuvas starpkaru diplomāta Broņus Baluša dzejas rindas: "Nes vēsti caur mūžiem tu Lietuvas bērniem - nav brīvības vērts tas, kurš neaizstāv to".

Lietuvas prezidente pāvestam pasniegs arī īpašu skaņdarba "Gloria Lietuvai" ierakstu, kas tapis šā gada 16.februārī, kad Lietuva svinēja sava valstiskuma atjaunošanas simtgadi. Ierakstā skan simts dievnamu zvani un arī Lietuvas Brīvības zvans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu