Tusks pārmet Mejai bezkompromisa nostāju "Breksita" sarunās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Eiropadomes prezidents Donalds Tusks
Eiropadomes prezidents Donalds Tusks Foto: AP/LETA

Briselei un Londonai apmainoties pārmetumiem par neveiksmīgajiem centieniem šonedēļ Eiropas Savienības (ES) neformālajā samitā Zalcburgā, Austrijā, panākt progresu "Breksita" sarunās, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks piektdien kritizēja Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, sakot, ka viņa sarunās ieņēmusi bezkompromisa nostāju.

"Apvienotās Karalistes nostāja, kas tika izklāstīta tieši pirms Zalcburgas sanāksmes un tās gaitā, bija pārsteidzoši stingra un patiesībā bezkompromisa," dažas stundas pēc tam, kad Meja ES bija apsūdzējusi strupceļa radīšanā un aicinājusi Briseli nākt klajā ar jauniem priekšlikumiem, norādīja Tusks.

Eiropadomes prezidents pauda pārliecību, ka vienošanās joprojām ir iespējama, vienlaikus norādot, ka ES uztur spēkā savu nostāju par Īrijas robežu un nākotnes ekonomiskajām attiecībām.

ES viedoklis par Mejas Čekersas plāna priekšlikumiem britu pusei bija zināms "vairākas nedēļas", norādīja Tusks. "Es šos vārdus saku kā tuvs Apvienotās Karalistes draugs un patiess premjerministres Mejas apbrīnotājs", piebilda Tusks.

Meja piektdien pieprasīja, lai ES nāk klajā ar jaunu piedāvājumu tam, kā būtu jānotiek Lielbritānijas aiziešanai no bloka, pretējā gadījumā tā riskē, ka abas puses paliks iestrēgušas strupceļā, kas var novest pie "Breksita" bez vienošanās.

"Šajā vēlajā sarunu posmā ir nepieņemami vienkārši noraidīt otras puses priekšlikumus bez detalizētiem paskaidrojumiem un saviem priekšlikumiem," norādīja Meja.

Iestrēgušajās sarunās ir "divas lielas problēmas", uzsvēra premjere. Lielbritānijas nākotnes tirdzniecības attiecības ar ES un noregulējums kārtībai uz Īrijas robežas, ja "Breksits" tiek aizkavēts vai arī ja puses nespēj vienoties.

ES vēlas saglabāt Īrijas robežu atvērtu, "faktiski paturot Ziemeļīriju [ES] muitas ūnijā", skaidroja Meja.

"Kā es to jau esmu teikusi, tas ir nepieņemami," norādīja premjere. "Mēs tam nekad nepiekritīsim. Tas nozīmētu mūsu valsts salaušanu."

"Mums ir nepieciešama nopietna iesaistīšanās, lai sarunās atrisinātu šīs divas problēmas," viņa norādīja. "Mēs esam gatavi."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu