Pēdējās trijās dienās Latvijā laboti 50 karstuma rekordi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rudens lapas
Rudens lapas Foto: Edijs Pālens / LETA

Šomēnes reģistrētais jauno gaisa temperatūras rekordu skaits Latvijā ir lielākais kopš 2015.gada decembra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējās trijās dienās valstī laboti aptuveni 50 attiecīgā datuma maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Astoņi no šiem rekordiem bija arī septembra otrās dekādes siltuma rekordi, 23 - mēneša trešās dekādes rekordi. Pārspēts arī 19., 20. un 21.septembra, kā arī mēneša trešās dekādes nacionālais rekords.

Visaugstākā gaisa temperatūra bija +30,0 grādu piektdienas pēcpusdienā Staļģenē, kur atrodas novērojumu stacija "Jelgava". Tik liels karstums tik vēlu rudenī reģistrēts pirmo reizi Latvijas vēsturē. Iepriekšējais vēlākais datums, kad valstī sasniegta +30 grādu atzīme, bija 7.septembris 2008.gadā.

21.septembra un mēneša trešās dekādes maksimālās gaisa temperatūras rekords Latvijā labots par 4,5 grādiem.

15 karstuma rekordi Latvijā tika pārspēti arī mēneša sākumā.

Šogad tikai februārī un martā valstī nav kritis neviens siltuma rekords. Savukārt otrais lielākais pārspēto rekordu skaits reģistrēts aprīlī un augustā - šajos mēnešos bija aptuveni 40 jaunu dienas maksimālās gaisa temperatūras rekordu.

Kopš gada sākuma Latvijā laboti vairāk nekā divi simti siltuma rekordu un tikai deviņi aukstuma rekordi. Tie rekordi, kas vienlaicīgi ir gan dienas, gan arī dekādes, mēneša un absolūtie rekordi, tiek pieskaitīti vienu reizi.

30.jūlijā Ainažos, termometra stabiņam pakāpjoties līdz +33,7 grādiem, un 9.augustā Kolkā, gaisam sakarstot līdz +32,1 grādam, tika sasniegta visu laiku augstākā temperatūra šajās novērojumu stacijās.

Lai gan līdz gada beigām ir vēl simts dienu, 2018.gadā pārspēto temperatūras rekordu skaits jau tagad ir lielāks nekā 2017. un 2016.gadā.

2015.gadā tika laboti vairāk nekā 350 siltuma rekordi, 150 no tiem - decembrī. Togad krita arī 69 aukstuma rekordi. Pēdējos gados lielākais pārspēto aukstuma rekordu skaits reģistrēts pērn, kad četrus mēnešus pēc kārtas - no aprīļa līdz jūlijam - gaisa temperatūra bija zemāka par normu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu