Irānā uzbrukumā bruņoto spēku parādē nogalināti 29 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Irānas dienvidrietumos Ahvāzas pilsētā sestdien kaujinieki sarīkojuši uzbrukumu bruņoto spēku parādes laikā, nogalinot 29 cilvēkus, bet ievainojot vismaz 57, vēsta valsts televīzija. Valdība uzbrukumā apsūdzējusi ASV sabiedroto reģionā.

Nogalināto vidū ir arī sievietes un bērni, kas atradās parādes skatītāju vidū, vēsta oficiālā ziņu aģentūra IRNA. Daudzu ievainoto stāvoklis ir kritisks.

Hūzestānas provinces gubernatora vietnieks Ali Hoseins Hoseinzade iepriekš sacīja, ka nogalināti astoņi deviņi karavīri.

Bruņoti uzbrucēji raidījuši šāvienus skatītāju pūlī un mēģinājuši uzbrukt tribīnēm, kurās atradušās amatpersonas, vēstīja ziņu aģentūra "Fars".

"No četriem teroristiem trīs tika nosūtīti uz elle notikuma vietā, bet ceturtais, kurš bij ievainots un aizturēts, uz elli devās pirms dažiem mirkļiem, jo bija smagi savainots," sacīja bruņoto spēku brigādes ģenerālis Abdolfazi Šekarči.

Parāde rīkota, pieminot Irākas-Irānas kara sākuma gadadienu. Karš ar diktatora Sadama Huseina pārvaldīto Irāku sākās 1980.gadā un ilga astoņus gadus.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs uzbrukumā vainoja ASV atbalstītu "ārvalstu režīmu".

"Ahvāzai uzbrukuši ārvalstu režīma savervēti, apmācīti, apbruņoti un apmaksāti teroristi," tviterī pavēstīja ministrs. "Irāna uzskata, ka atbildīgie par šādiem uzbrukumiem ir reģionālie terora sponsori un viņu ASV saimnieki."

"Irāna bez kavēšanās un apņēmīgi atbildēs, aizstāvot irāņu dzīvības," solīja ministrs, piebilstot, ka upuru vidū ir "bērni un žurnālisti".

Irānas bruņoto spēku elites vienību - Revolūcijas gvardes - pārstāvji norādīja, ka uzbrucējus finansējusi Saūda Arābija.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmusies teroristu organizācija "Islāma valsts", pavēstīja tās propagandas atzars "Amaq".

""Islāma valsts" kaujinieki uzbruka irāņu spēku sanāksmei Ahvāzas pilsētā, Irānas dienvidos," ziņoja "Amaq", atsaucoties uz avotu drošības struktūrās.

Hūzestānas province, kur notika sestdienas uzbrukums, robežojas ar Irāku, un tajā mīt liela etnisko arābu minoritāte, no kuriem daudzi ir sunnīti. 1980.-1988.gada Irākas-Irānas karā tā bija viens no nozīmīgākajiem kaujas laukiem.

Kurdu nemiernieku uzbrukumi armijas patruļām līdzās robežai pamatā etnisko kurdu apdzīvotajos apvidos ir samērā parasta parādība, bet uzbrukumi režīma mērķiem lielās Irānas pilsētās notiek reti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu