Sarkanbaltsarkana iekrāsota Tenerife veiksmi vēl neatnes

Kristaps Plaums, LETA, speciāli TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas basketbola līdzjutējas Tenerifē
Latvijas basketbola līdzjutējas Tenerifē Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlase savu vēsturē pirmo Pasaules kausa izcīņu iesākusi ar zaudējumu Ķīnai. Tiesa, sieviešu valstsvienības sasniegtais ir novērtēts no Latvijas sabiedrības puses, jo mačiem seko līdzi ne tikai televīzijas skatītāji, bet arī paprāvs pulks pašmāju basketbola līdzjutēju.

No dienvidu lidostas mērojot ceļu cauri Tenerifei, tā arī nevienā vietā neredzēju, ka nākamās deviņas dienas šajā Spānijas salā norisināsies Pasaules kauss basketbolā sievietēm. Arī Tenerifē populārākais sporta veids ir karalis futbols, bet basketbolam atvēlēta otrā numura loma. Šeit gan saleniekiem pārmetumi ir lieki, jo Tenerifē kā vienā no populārākajiem tūristu galamērķiem izklaižu pietiek, līdz ar to Pasaules kauss prioritāšu sarakstā ir krietni tālāk nekā, piemēram, lieli turnīri Latvijā, par kuriem zina katrs otrais valsts iedzīvotājs.

Ja par reklāmu nav parūpējušies turnīra rīkotāji, tad salas iedzīvotāji par Pasaules kausu var uzzināt no Latvijas līdzjutējiem - sarkanbaltsarkanie šeit ieradušies lielā skaitā un ir gana skaļi. Latvieši līdzi just izlasei devušies gan lielākās, gan mazākās grupiņās. Pirmajā spēlē pret Ķīnu klātienē Latviju atbalstīja aptuveni trīs simti fanu, kuri latvietēm lika sajusties kā mājās. Noteikti ka šādā sastāvā būs atbalsts arī nākamajās divās spēlēs, un, kas zin, varbūt arī izslēgšanas turnīrā.

Saukļi līdzjutējiem ir klasiski - "Latvija, Latvija!", "Dar, ko var, dar, ko var, Latvijai ir jāuzvar!" un citi pārējie, kurus jau esam dzirdējuši mūsu arēnās. Arī pretiniecēm bija savs pavisam neliels un, kā jau Ķīnas līdzjutējiem ierasts, kluss atbalstītāju pulciņš.

Pavērojot notikumus nākamajā spēlē "Quico cabrera" arēnā secināju, ka nedaudz mazāk līdzjutēju uz pirmo spēli ieradušies francūzietēm. Pats atraktīvākais Francijas izlases līdzjutēju pulciņš savas spēlētājas iedrošināja ar nu jau par sporta fanošanas ierastajiem vikingu kaujas saukļiem.

Diemžēl lielais atbalsts tribīnēs nevainagojās ar augļiem laukumā - pirmajā spēlē zaudējums 61:64 Ķīnas izlasei. Kā vēlāk atzina arī Latvijas izlases treneris Mārtiņš Zībarts, spēles sākumā satraukums tomēr nedaudz iezagās basketbolistu prātos, tajā brīdī atstādams savas pēdas arī mača rezultātā.

Tomēr pakāpeniski dueļa gaitā pretinieču pārsvars tika dzēsts un mača liktenis tika izšķirts pēdējā minūtē, kad grozam garām lidoja vairāki metieni. Tāpat netika izmantota iespēja pēdējo sekunžu uzbrukumā ar tālmetienu panākt neizšķirtu un pagarinājumu.

Zaudējums Ķīnai gan neliedz turpināt cīņu par izslēgšanas turnīru, kura sasniegšanai, ja nenotiks lielas sensācijas, pietiks ar uzvaru pār Senegālu. Nav arī īsti pamata satraukumam, jo Ķīnas izlase bija no tā paša plauktiņa un spēle rādīja, ka Latvija turnīram ir gatava.

Svētdien mačs pret Senegālu (plkst. 16.00 pēc Latvijas laika) jau lielākā arēnā - "Santiago Martín", kur mājas spēles aizvada Spānijas augstākās līgas klubs Tenerifes "Iberostar".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu