Ministrija: 90% pašnodarbināto veic sociālās iemaksas minimālajā apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā apmēram 90% pašnodarbināto valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veic Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, liecina Labklājības ministrijas informatīvais ziņojums par pašnodarbināto personu un patentmaksu maksātāju sociālo nodrošinājumu.

Šī gada pirmajā ceturksnī sociālās iemaksas mēnesī veica vidēji 6370 personas. Vidēji viens pašnodarbinātais mēnesī veica sociālās iemaksas 468,61 eiro apmērā, kas ir nedaudz vairāk par valstī noteikto minimumu jeb 430 eiro mēnesī.

Pērn mēnesī sociālās iemaksas vidēji veica 7960 pašnodarbināto, kuru vidējais veikto iemaksu apmērs mēnesī bija 424,77 eiro. Pērn minimālais Ministru kabineta noteiktais iemaksas apmērs bija 380 eiro.

Dati par veiktajām sociālajām iemaksām liecina, ka Latvijā pašnodarbināto personu veiktais vidējais iemaksu apmērs turpina palielināties. Piemēram, 2012.gadā mēnesī vidējais veikto sociālo iemaksu apmērs bija 313,59 eiro, 2014.gadā - 357,67 eiro, 2016.gadā - 418,85, bet 2018.gada pirmajā ceturksnī - jau 468,61 eiro.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, VSAOI objektu summa ir vidēji 98% no deklarēto iemaksu objektu summas, un tas nozīmē, ka ne visi pašnodarbinātie veic iemaksas vai tās veic tikai daļēji. Vienlaikus vērojams, ka trešdaļai personu VSAOI veiktas par ļoti īsu periodu.

Kā liecina VSAA dati, tikai 9% personu sociālo iemaksu veiktas visa apskatāmā perioda garumā jeb septiņos gados. Lielākā daļa jeb 36% pašnodarbināto iemaksas šajā periodā veikušas par vienu līdz trim mēnešiem, 13% - par četriem līdz sešiem mēnešiem, 14% - par septiņiem līdz 12 mēnešiem.

Periodā no 2011.gada līdz 2018.gadam pašnodarbināto personu VSAOI objekts vidēji mēnesī nemainīgi ir nedaudz virs 50% no darba ņēmēju vidējā VSAOI objekta, bet tas, kā teikts ziņojumā, nozīmē, ka sociālā riska iestāšanās gadījumā, pašnodarbinātā persona vidēji saņems pakalpojumus mazākā apmērā nekā darba ņēmējs.

Pēc VSAA datiem, šogad vidēji 34% no pašnodarbinātajām personām ir vienlaicīgi gan pašnodarbinātā, gan darba ņēmēja statuss.

Vienlaikus saskaņā ar VSAA informāciju ir atsevišķas personas, kuras ilgu periodu nav sociāli apdrošinātas un VSAOI veic kā pašnodarbinātās personas īsi pirms pakalpojuma piešķiršanas, tādā veidā iegūstot tiesības uz pakalpojumu. Tas visbiežāk attiecas uz gadījumiem, kad persona vēlas saņemt maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstus, teikts ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu