Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena augustā - augstākā pēdējā desmitgadē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šā gada augustā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena sasniedza desmit gadu augstāko līmeni, informē AS "Latvenergo" tirgus analītiķe Rodika Prohorova.

Viņa stāstīja, ka šā gada augustā elektroenerģijas biržas "Nord Pool" tirdzniecības reģionā elektroenerģijas cenas pietuvinājās 60 eiro par megavatstundu (MWh) atzīmei, kas ir desmit gadu augstākais elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu līmenis.

Aizvadītajā mēnesī visaugstāko elektroenerģijas cenu līmeni Baltijā uzrādīja "Nord Pool" biržas Latvijas apgabals, kur cenas mēneša laikā bija vidēji 59,05 eiro par MWh jeb par 8% augstākas, nekā tika novērots šā gada jūlijā.

Lietuvā mēneša vidējā tirdzniecības cena arī pieauga par 8%, sasniedzot 59,03 eiro par MWh. Turpretī Igaunijas cena pieauga par 2% līdz 55,38 eiro par MWh, salīdzinot ar šā gada jūliju. Mēneša griezumā zemākā ikstundas cena visās Baltijas valstīs bija 38,81 eiro par MWh.

Augustā vidējā elektroenerģijas tirgus cena Ziemeļvalstīs bija 53,21 eiro par MWh, kas ir par 2% augstāka, nekā novērots jūlijā. Cenu kāpuma ietekmē samazinājās starpība starp Baltijas un Skandināvijas tirdzniecības zonām - starpība ar Igauniju ir divi eiro par MWh, ar Latviju un Lietuvu - gandrīz seši eiro par MWh.

Prohorova skaidroja, ka šā gada augustā tirgus situāciju ietekmēja ilgstošs sausums.

"Pastāvošais ilglaicīgais hidroloģiskais deficīts Ziemeļvalstīs un attiecīgi zema hidroģenerācija sekmēja fosilo kurināmo staciju izstrādes apjoma pieaugumu. Tirgus cenu kāpuma tendenci tāpat ietekmēja augstās emisijas kvotu un izejvielu cenas, kā arī dārgais imports no Eiropas." sacīja "Latvenergo" eksperte.

Tajā pašā laikā Somijā un Zviedrijā bija apgrūtināta atomelektrostaciju dzesēšana, kas arī sekmēja ģenerācijas samazinājumu. Augusta beigās plānoto apkopes darbu dēļ Ziemeļvalstīs tika apturēti četri atomreaktori, samazinot ģenerācijas bilanci "Nord Pool" reģionā. "NordBalt" starpsavienojuma remontdarbu sākums mēneša vidū ietekmēja Latvijas un Lietuvas cenu veidošanos un cenu starpības pieaugumu starp Lietuvu un Zviedrijas ceturto tirdzniecības zonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu