EK vēršas pret Poliju ES Tiesā par tiesu reformu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) pirmdien vērsusies pret Poliju Eiropas Savienības (ES) tiesā, apgalvojot, ka Varšavas lēmums par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma pazemināšanu esot pretrunā ar bloka pamatvērtībām.

EK lūgusi lietu izskatīt paātrinātā procedūrā, kā arī pieprasījusi ES Tiesai pieņem starplēmumu, kas atjaunotu Polijas Augstākajā tiesā situāciju, kāda pastāvēja pirms likuma pieņemšanas par tiesas reformēšanu.

EK konfliktē ar Varšavu jau kopš 2015.gada nogales, kad Polijā pie varas nāca konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kas cita starpā sāka īstenot vērienīgas tiesu sistēmas reformas, kuras, kā apgalvo Brisele, pakļaujot tiesas politiķu kontrolei un apdraudot likuma varu.

Cita starpā Polijā pazemināts Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecums no 70 līdz 65 gadiem. Šīs normas rezultātā amatu zaudējis jau 21 tiesnesis.

Tikmēr Varšava norāda, ka tiesu reformas nepieciešamas, lai beidzot atbrīvotos no komunistiskās režīma mantojumu un izskaustu tiesu sistēmas korumpētību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu