Pārtrauc Salaspils kodolreaktora demontāžas iepirkumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Oficiāli pārtraukti Salaspils kodolreaktora demontāžas un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" būvniecības iepirkumi, informē VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" pārstāvis Oskars Vizbulis.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka kodolreaktora iepirkuma procedūra pārtraukta, jo "jauno radioaktīvo atkritumu tvertņu būvniecība nav uzsākta un jāveic būtiski labojumi iepirkuma nolikumā". Savukārt "Radona" iepirkums pārtraukts, jo piedāvājuma līgumcena ir lielāka par pieejamo valsts budžeta finansējumu.

Kā paskaidroja Vizbulis, tas nozīmē, ka iepirkumi ir pārtraukti un tiks uzlaboti, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumus un norādes.

Abi iepirkumi ir viens no otra atkarīgi, jo kodolreaktoru nedrīkst demontēt, kamēr nav izbūvēta vieta, kur apglabāt un uzglabāt demontāžas laikā radušos radioaktīvos atkritumus.

Patlaban VARAM virzot izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu gan par jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes, ilgtermiņa glabātavas un esošo radioaktīvo atkritumu tvertņu pārsegšanas projekta izstrādi "Radonā", gan par Salaspils kodolreaktora izpētes un demontāžas projekta izstrādi.

Kā ziņots, pārlieku lielo izmaksu dēļ VARAM šovasar nolēma pārtraukt Salaspils kodolreaktora likvidācijas un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" paplašināšanas iepirkumus, tā vietā piedāvājot veikt jaunu iepirkumu būvprojektu izstrādei.

Valsts budžetā paredzētais finansējums šiem projektiem attiecīgi bija 2,07 miljoni eiro un 5,66 miljoni eiro. Iepirkumi tika sludināti divas reizes, taču abas reizes pretendentu piedāvājumi ievērojami pārsniedza valsts rezervētos līdzekļus šim mērķim.

Līdz ar to VARAM piedāvāja veikt jaunu iepirkumu projektēšanai gan jaunas radioaktīvo atkritumu glabāšanas tvertnes izbūvei, gan Salaspils kodolreaktora likvidēšanai, kas, ministrijas ieskatā, "ļaus iegūt aktualizētu kontroltāmi faktiski nepieciešamajām izmaksām šo projektu īstenošanai".

Plānots, ka projektēšanu "Radona" izbūvei varētu veikt viena gada laikā, bet kodolreaktora demontāžas darbu projektēšanu - divu gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu