Diskutē par ģenerālvienošanās slēgšanu pasta nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Pasts. Ilustratīvs attēls.
Latvijas Pasts. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka / LETA

Patlaban notiek provizoriskas pārrunas par ģenerālvienošanās slēgšanu pasta nozarē, sacīja Latvijas brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietniece Irēna Liepiņa.

Aizvadītajā nedēļā notika provizoriskas pārrunas, kurā tika sāktas sarunas par nodomu protokola parakstīšanu, lai varētu veicinātu ģenerālvienošanās slēgšanu pasta nozarē, sacīja Liepiņa, piebilstot, ka nodomu protokols pagaidām ir tikai labās gribas izpausme, jo, piemēram, sarunas par ģenerālvienošanās būvniecības nozarē notika divu gadu garumā.

Liepiņa sacīja, ka oktobra sākumā varētu notikt atkārtota tikšanās saistībā ar šo jautājumu.

Pēc LBAS priekšsēdētāja vietnieces paustā, ģenerālvienošanās slēgšana varētu palīdzēt palielināt atalgojumu nozarē strādājošajiem, kā arī izveidot prasmju centrus, lai uzlabotu darbinieku digitālās prasmes, jo pasta nozarē notiekošās izmaiņas varētu palielināt šo iemaņu nepieciešamību.

Jau ziņots, ka ir parakstīta ģenerālvienošanās par darba algu būvniecībā. To parakstījis nepieciešamais uzņēmumu kvorums, 13.septembrī žurnālistiem sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Ģenerālvienošanos parakstījuši vismaz 278 būvniecības uzņēmumi, kuru pašu spēkiem veikto darbu apgrozījums veido 718 miljonus eiro. Lai ģenerālvienošanās stātos spēkā, to jāatbalsta uzņēmumiem ar kopējo apgrozījuma apjomu 713 miljonu eiro.

No ģenerālvienošanos parakstījušajiem uzņēmumiem 31 uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 10 miljonus eiro, 115 uzņēmumu apgrozījums ir no viena līdz 10 miljoniem eiro, 46 uzņēmumu apgrozījums ir no 500 000 eiro līdz vienam miljonam eiro, 71 uzņēmuma apgrozījums ir no 100 000 eiro līdz 500 000 eiro, bet 15 uzņēmumiem apgrozījums ir zem 100 000 eiro.

56% parakstījušo uzņēmumu ir no Rīgas un Pierīgas reģiona, 17% no Zemgales, 13% no Vidzemes, 10% no Kurzemes, bet 4% no Latgales.

Fromane sacīja, ka septembrī uzņēmumiem joprojām ir iespēja parakstīt ģenerālvienošanos, oktobrī plānots, ka Saeima varētu pieņemt grozījumus Darba likumā par virsstundu apmaksas kārtību. Decembrī ģenerālvienošanos varētu publicēt "Latvijas Vēstnesī" - tikai pēc Darba likuma grozījumu spēkā stāšanās. Nākamā gada jūlijā ģenerālvienošanās varētu stāties spēkā un tā būs saistoša visiem būvniecības nozares uzņēmumiem.

Ar ģenerālvienošanos nozarē paredzēts noteikt minimālo bruto algu 780 eiro apmērā. Tāpat paredzēta piemaksa 5% apmērā, ja iegūta profesijai atbilstoša izglītība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu