"Pāvesta brīvdiena" protestantiskajā Latvijā: ko par Franciska vizīti Latvijā spriež ārvalstīs (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Romas Katoļu baznīcas galvas vizīte - brīvdiena luterāniskajā Latvijā, Aglonā lietū izmirkušie ticīgie un atelpas brīdis no baznīcu vajājošajiem skandāliem: šādi pāvesta Franciska vizīte Latvijā aprakstīta ārvalstu medijos, kas arī daudz pievērsušies Latvijas vēstures pētīšanai.

Lai arī vairums Latvijas kristiešu ir protestanti, par godu Romas Katoļu baznīcas galvas vizītei bija izsludināta oficiāla brīvdiena, lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu apmeklēt pāvesta vizītes publiskos pasākumus, raksta aģentūra AFP. Tikmēr aģentūra AP izceļ, ka Franciskam vizītes ietvaros notikušajos pasākumos pievienojās luterāņu un pareizticīgo līderi.

Fakts, ka Latvijā katoļi ir mazākumā, pamanīts teju visās ārvalstu mediju publikācijās. AP norāda, ka reliģiju Latvijā nospiež vēstures slogs. "Francisks apmeklēs Lietuvu, Latviju un Igauniju, atzīmējot to neatkarības 100.gadadienu un iedrošinot ticību Baltijā, kur piecus gadu desmitus tika pieredzēta padomju uzspiestā reliģijas apspriešana un valsts veicināts ateisms," raksta aģentūra.

Laikraksts "The New York Times" uzsver, ka tūkstošiem cilvēku apmeklējuši Svēto misi Aglonā par spīti lietum.

Par atvērtību un vienotību

"The New York Times" uzsver Latvijas vēsturi - nacistu un padomju okupācijā aizvadītos gadu desmitus, kā arī pāvesta Franciska brīdinājumu neieslīgt izolacionismā. "Dažreiz mēs redzam, ka notiek atgriešanās pie domāšanas, kas liek mums kļūt aizdomīgiem pret citiem. Vai demonstrē statistiku, ka mums klātos labāk, ka mēs būtu pārtikušāki vai lielākā drošībā, ja būtu vieni paši," mises laikā Aglonā sacīja Francisks. Šādos brīžos Jaunava Marija mudina "mūs uzņemt mūsu brāļus un māsas, rūpēties par viņiem vispārējās brālības garā", norādīja pāvests.

Marija "ir līdzās tiem, kas cieš", teica Francisks. "Ieskaitot tos, kuri tiek tiesāti, ir visu nosodīti, deportēti," viņš uzsvēra.

Galvenās pāvesta vizītē Latvijā izskanējušās tēmas - drūmā vēsture, cīņa par neatkarību un sociālie jautājumi, rezumē ārvalstu mediji.

"Jūs ļoti labi zināt, kāda ir cena brīvībai, kas jums bija jāizcīna atkal un atkal," pirmdien teica pāvests, vēršoties pie Latvijas amatpersonām. Valsts garīgās saknes "jūs stiprināja un sniedza radošumu, kas nepieciešams jaunu sociālo procesu radīšanai, par spīti redukcionisma un izslēgšanas straumēm, kas vienmēr apdraud sabiedrības struktūru", pāvesta izteikumus atreferē "The New York Times".

Tiekoties ar pārējo kristiešu konfesiju līderiem, Francisks slavēja "draudzību dažādu kristiešu baznīcu starpā, kas palīdz stiprināt vienotību, vienlaikus saglabājot katras unikālo un bagātīgo identitāti". AFP uzsver, ka daudzi apmeklētāji saskatījuši paralēles ar situāciju sabiedrībā, kur viens otram līdzās dzīvo latviešu un krievu valodā runājošie.

Vizīte novērš uzmanību no Katoļu baznīcas skandāliem

Pāvesta vizīte "uz brīdi novērsa uzmanību no lēruma jaunu apsūdzību garīdzniecības noziegumu skandālā, kas Romas Katoļu baznīcu vajā divus gadu desmitus", izceļ "The New York Times".

Par spīti tam, Francisks šomēnes izdeva rīkojumu par vairāk nekā 100 bīskapu sasaukšanu no visas pasaules, lai nākamgad spriestu par nepilngadīgo aizsardzību. Francisks ar šo rīkojumu nāca klajā ap to pašu laiku, kad Vācijā baznīcas pasūtītā pētījumā tika apkopoti dati par tūkstošiem ar bērniem saistītiem noziegumiem garīdznieku rindās vairāku gadu desmitu laikā.

Taču aģentūra AP savā publikācijā norāda, ka garīdznieku seksuālo noziegumu skandāli Franciskam seko arī Latvijā, kur augustā par vīrieša ar garīgās attīstības traucējumiem seksuālu izmantošanu tika aizturēts katoļu priesteris.

Pāvesta vizīte Baltijā noslēgsies otrdien, 25.septembrī, ar Igaunijas apmeklējumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu