Sirdsskaitļi, kuri jāzina. 120/80

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ir skaitļi, kuri jāpatur prātā. Kodi un paroles, tuvinieku dzimšanas dienu datumi, kāzu jubileja. Arī attiecībā uz sirds veselību ir skaitļi, kurus būtu jāzina, lai sekotu līdzi savam veselības stāvoklim un nenonāktu situācijā, kurā, ilgstoši ignorējot savus sirdsskaitļus, sekas būtu pēkšņas un smagas.

120/80

Ar šo ciparu kombināciju tiek apzīmēts ideāls asinsspiediens.

Asinsspiediens ir asins plūsmas spiediens uz artēriju sieniņām. Tā mērīšanai tiek izmantoti divi rādītāji. Pirmais (optimāla asinsspiediena gadījumā tas ir 120) apzīmē sistolisko asinsspiedienu jeb spiedienu, kāds tas ir brīdī, kad sirds saraujas un asinis ieplūst artērijās. Savukārt otrais skaitlis (optimāli 80) apzīmē diastolisko asinsspiedienu jeb spiedienu, kāds ir brīdī, kad sirds atslābst un gatavojas nākamajam ciklam.

Paaugstināts asinsspiediens ir tad, ja skaitlis ir virs 140/90.

Kāpēc tas ir svarīgi?

Paaugstināts asinsspiediens var izraisīt vairākas būtiskas sirds un asinsvadu saslimšanas, kuras var izraisīt nāvi vai neatgriezeniskus kustību un uztveres traucējumus. Paaugstināts asinsspiediens var būt cēlonis, piemēram, hemorāģiskajam insultam (asins izplūdums smadzenēs), koronārajai sirds slimībai, kas var novest pie pēkšņas nāves, miokarda infarkta (sirdslēkmes) un sirds mazspējas. Paaugstināts asinsspiediens veicina arī demences attīstību, negatīvi ietekmē nieru un acu darbību.

Foto: Publicitātes foto

Paaugstinātu asinsspiedienu dažkārt cilvēks var sajust pats, nemaz neveicot mērījumus. Tas var izpausties kā galvassāpes, reibonis, nervozitāte, sirdsklauves, sāpes sirds apvidū. Tomēr ļoti bieži pašsajūta ir normāla, taču var izrādīties, ka asinsspiediens tomēr ir paaugstināts, tāpēc svarīgi tam sekot līdzi, laiku pa laikam veicot mērījumus.

Fakti

No sirds un asinsvadu slimībām Latvijā gadā mirst ap 16 000 cilvēku. Tā ir vairāk nekā puse no visiem nāves gadījumiem.

Ik dienu Latvijā 10 cilvēkiem tiek diagnosticēts akūts miokarda infarkts jeb sirdslēkme.

Ik gadu ap 3000 cilvēku Latvijā tiek konstatēta pirmreizēja invaliditāte sirds un asinsvadu slimību dēļ.

No 40 gadu vecuma risks saslimt un nomirt no sirds un asinsvadu slimībām ievērojami palielinās, tāpēc ir īpaši svarīgi sekot līdzi saviem sirds un asinsvadu veselības stāvoklim.

Vairāk informācijas: www.krka.lv

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu