Basketbolistes PK debiju noslēdz ar zaudējumu titulētajai ASV

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Ar trim zaudējumiem Pasaules kausa (PK) izcīņu basketbolā dāmām otrdien noslēdza Latvijas nacionālā sieviešu izlase, kas D apakšgrupas noslēdzošajā mačā ar 76:102 (19:28, 23:24, 8:26, 26:24) Tenerifē piekāpās titulētajai ASV valstsvienībai, kura ir turnīra galvenā favorīte. Mārtiņa Zībarta vadītajai komandai šis bija debijas turnīrs Pasaules kausā. 

Latvietēm pēc šā mača jāatgriežas mājās, bet ASV izlase var gatavoties ceturtdaļfinālam.

Laukumā dominēja uzbrukuma basketbols, pēc puslaika ASV izlasei esot vadībā ar 52:42. Krietni lielāku pārsvaru favorītes ieguva spēles trešajā daļā, kurā Latvijas spēlētājas guva vien astoņus punktus, savukārt noslēdzošajās desmit minūtēs, kad mača iznākums jau bija izšķirts, laukumā "uguņoja" Anete Šteinberga, kura trāpīja četrus tālmetienus.

Šteinberga šajā mačā trāpīja sešus no 18 divpunktu metieniem, piecus no 11 tālmetieniem un visus trīs "sodiņus". Tāpat viņa izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, izdarīja trīs rezultatīvas piespēles, pārtvēra vienu bumbu, kas viņai deva 23 efektivitātes rādītāja punktus.

Anete Šteinberga (centrā)
Anete Šteinberga (centrā) Foto: FIBA.com

Šteinberga ar 30 punktiem bija rezultatīvākā šajā spēlē. Vēl Latvijas izlasē Kitija Laksa un Kristīne Vītola sameta pa 12 punktiem, pēdējai no viņām izcīnot arī desmit atlēkušās bumbas. Tāpat deviņus punktus guva Aija Putniņa.

Savukārt ASV izlasē Tina Čārlza sameta 18, titulētā Diāna Taurasi 16, bet Britnija Grinere 15 punktus. Uzvarētājām septiņas no 12 spēlētājām guva desmit vai vairāk punktu.

Spēles sākumā Latvijas izlase pēc Putniņas tālmetiena panāca 5:2 savā labā, taču pēc tam ieskrējās amerikānietes, kuras panāca 17:11 savā labā, bet vēl pēc astoņu punktu izrāviena tablo vēstīja jau 25:14 ASV labā. Latvijas basketbolistes atbildēja ar vēl vienu Putniņas trejaci, savukārt pēc pirmās ceturtdaļas viņas bija iedzinējos ar 19:28.

Uzbrukuma basketbols dominēja arī otrajā ceturtdaļā, tās sākumā Latvijai starpību samazinot līdz 24:31, tomēr tuvāk tikt tā arī neizdevās, tā vietā ASV neilgi pirms pārtraukuma bija panākusi 52:37. Beigas gan labāk nospēlēja latvietes, jo Vītola trāpīja divus "sodiņus", bet Laksa realizēja tālmetienu.

Foto: EPA/Scanpix

Tikmēr trešajā ceturtdaļā, kad ASV basketbolistes sāka spēlēt asāk, Latvijas uzbrukums apstājās. Vēl piecas minūtes pirms šī spēles nogriežņa beigām Latvija zaudēja ar 51:60, bet atlikušajā laikā punktus vairs neguva, ļaujot pretiniecēm panākt 78:50 savā labā, pie reizes arī izšķirot mača likteni.

Savukārt pēdējās desmit minūtēs abas komandas laukumā demonstrēja uzbrukuma basketbolu visā tā krāšņumā, latvietēm beidzot regulāri trāpot arī no tālmetienu līnijas, taču neko daudz tuvāk tikt ar to gan neizdevās.

Latvija - ASV (19:28, 42:52, 50:78, 76:102)

 

Grupas pirmajās spēlēs Latvijas piedzīvoja zaudējumu. Debijas mačā Pasaules kausā Mārtiņa Zībarta vadītās basketbolistes ar rezultātu 61:64 piekāpās Ķīnai, bet nākamajā spēlē ar 69:70 dramatiskā cīņā atzina Senegālas pārākumu. 

ASV izlases sastāvā ir spēlētājas, kurām kopā pieder 23 olimpiskās un Pasaules kausa zelta medaļas. 37 gadus vecā Sjū Bērda (Sietlas "Storm") kļuvusi par pirmo ASV basketbolisti, kas piekto reizi karjerā piedalās Pasaules kausa izcīņā. Gadu jaunākā Diāna Taurasi (Fīniksas "Mercury") piedalās savā ceturtajā Pasaules kausā. 

Viņas abas ir četrkārtējas olimpiskās čempiones un trīskārtējas Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempiones. 

ASV izlases sastāvs Pasaules kausā: Tīna Čārlza (Ņujorkas "Liberty"), Leiša Klarendone (Konektikutas "Sun"), Elena Delle Donne (Vašingtonas "Mystics"), Britnija Grainere (Fīniksas "Mercury"), Džūela Loida (Sietlas "Storm"), Nnemkadi Ogvumīke (Losandželosas "Sparks"), Kelsija Plama (Lasvegasas "Aces"), Briena Stjuarte (Sietlas "Storm"), Morgana Taka (Konektikutas "Sun"), Eiža Vilsone (Lasvegasas "Aces"), Sjū Bērda (Sietlas "Storm") un Diāna Taurasi (Fīniksas "Mercury").

Latvijas izlasei šī bija debija Pasaules kausa izcīņā, bet amerikānietes trijniekā bijušas katrā Pasaules kausā kopš 1979.gada, pēdējos desmit turnīros izcīnot septiņus zeltus, vienu sudrabu un divas bronzas. Tāpat amerikānietes desmit olimpiskajās spēlēs, kurās piedalījušās, tikušas pie astoņiem zeltiem, viena sudraba un vienas bronzas.

Pasaules kausa mači tiek aizvadīti "Quico Cabrera" un "Santiago Martin" arēnās, kurās ir attiecīgi 3600 un 5100 sēdvietu. "Santiago Martin" arēnā mājas spēles aizvada Spānijas augstākās līgas klubs Tenerifes "Iberostar".

Kāda Latvijas basketboliste iepriekšējo reiz Pasaules kausā spēlēja 1983.gadā, kad ar PSRS izlasi zeltu guva Uļjana Semjonova. Gan Semjonova, gan Skaidrīte Smildziņa karjeras laikā kļuva par trīskārtējām pasaules čempionēm, kamēr pa vienam zeltam izcīnīja Silvija Krodere un Helēna Hehta, bet reizi pie sudraba tika Dzidra Karamiševa.

Šogad Pasaules kausa izcīņā savā vecuma grupā spēlēja Latvijas U-17 meitenes, bet nākamgad ar planētas spēcīgākajām vienībām cīnīsies U-19 basketbolistes un basketbolisti. Cīņu par ceļazīmi uz 2019.gada Pasaules kausa turnīru turpina arī Latvijas vīriešu basketbola izlase.

Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificējas ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Pasaules kausa uzvarētāja izcīnīs ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Planētas 16 labākās izlases par pasaules čempiontitulu Tenerifē cīnīsies līdz svētdienai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu