Rīga ārzemnieku acīm: 10 lietas, ko apskatīt galvaspilsētā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

“Maza, zaļa un skaista” - tā mūsu galvaspilsētu raksturo britu laikraksts “The Guardian”. Arī ārzemju mediji spēj novērtēt Latvijas galvaspilsētas Rīgas unikālo arhitektūru, mākslu, virtuvi un kultūras iestādes, kas vietējiem dažkārt jau sāk šķist pašsaprotamas. Ielūkojies, ko ārzemnieki ir iecienījuši Rīgā.

Vecrīgas viesnīca Neiburgs

Jūgendstila stila viesnīciņa pašā Rīgas sirdī neapšaubāmi ir piesaistījusi gan vietējo, gan pilsētas viesu skatienus. Viesnīca ir celta 1903. gadā, un tā vēl aizvien pieder tās dibinātāju – Neiburgu dzimtai. Šeit atrodas viens no elegantākajiem Rīgas restorāniem un šarmantas istabiņas, no kurām skats paveras uz Rīgas ainavu. Viesnīcā ir saglabātas ēkas oriģinālās detaļas – koka parkets, sienu un griestu rotājumi, logi, durvis un kāpņu margas. Katrs nakšņotājs šeit varēs izbaudīt Rīgas vēsturisko auru.

Foto: LETA

Veikals ar vietējo uzņēmumu precēm

Tiesa, Rīgā daudzviet ir iespējams atrast dažādus veikalus ar dārgu vietējo dizaineru radītu apģērbu un apavu sortimentu. Taču veikals “Bold Concept Store” pavisam noteikti izceļas pārējo vidū – šeit atradīsi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dizaineru darinātus apģērbus, apavus, grāmatas, aksesuārus un mājas preces. Veikalā var baudīt arī kafiju, kūkas un unikālo veikala dizainu.

Hipsterīgā ēstuve

Mākslas galerijas, dizaina veikala un restorāna apvienojums “Galerija istaba” ir īsts tūristu magnēts, taču tas patīk arī arī vietējiem mākslas entuziastiem. Apskati mākslas izstādes, nobaudi galerijas piedāvāto ēdienu un sajūties kā tūrists pats savā zemē.

Foto: LETA

Bārs ar apokaliptisko ainavu

Rīga jau ir visai izslavēta ballīšu pilsēta, kas priecē gan vietējos, gan ārzemju jauniešus. Par spīti uzskatam, ka labākie klubi un bāri atrodas Rīgas vecpilsētā, daudzi amizanti bāri un naktsklubi ar prātam neaptveramu konceptu atrodas tieši ārpus centra. Labs piemērs ir Ķieģeļbārs jeb Brick Bar – bārs un klubs, kas ierīkots bijušās kokvilnas rūpnīcas Boļševička pagalmā, Sarkandaugavas pievārtē – Ganību dambī. Starp ķieģeļu kaudzēm izbūvētais bārs un DJ pults vieta visu vasaru pulcēja krietnu bariņu jauniešu. Kaut arī šī vieta jau ir noslēgusi savu pirmo sezonu, tās atgriešanās ir gaidāma jau nākamajā gadā.

Mākslinieku sala

Andrejsala tautā ir ieguvusi dažādas asociācijas – daži to uzskata par ne pārāk pievilcīgu rūpnīcu salu, taču citiem tā ir karstākā ballīšu vieta. Līdz ar veselu rindu dažādu restorānu un bāru, šeit atrodas arī vairākas mākslas instalācijas, kas visu vasaru priecējušas gan nejaušus garāmgājējus, gan mērķtiecīgus mākslas entuziastus. Līdz oktobra beigām vēl var paspēt apskatīt slaveno busiņu un velosipēdu instalāciju un citus mākslinieku radītos mākslas darbus.

Foto: LETA

Modernās mākslas galerija

Apstaigājot Rīgas centru, ārzemju žurnālisti iesaka nepalaist garām miniatūro mākslas galeriju “Alma Gallery”, kas nupat durvis vērusi Tērbatas ielā 64. Šeit apskatāmas jaunās latviešu un ārvalstu mākslinieku modernās mākslas gleznas.

Kultūras klubs ar kaņepju piegaršu

Neatkarīgi no tā, vai Kaņepes kultūras centrā norisinās kāds koncerts vai mākslas vakars, tas nedēļas nogalēs pulcē visai brangu alus un mākslinieciskas atmosfēras cienītāju baru. Nu jau vairākus gadus nelielajā, vairāk nekā 100 gadus vecajā mājiņā ik nedēļu norisinās kādi kultūras pasākumi vai vismaz lustīga ballīte.

Foto: LETA

Itāļu virtuve latviešu mērcē

Būt Latvijā, bet vienlaikus izbaudīt ārzemju garšu ir iespējams. “The Guardian” žurnālisti iesaka vismaz reizi nobaudīt maltīti itāļu restorānā “Casa Nostra”. Elegantā ēstuve atrodas Elizabetes ielā 10b, vienā no Rīgas izslavētajām jūgendstila ēkām. Šeit picas un pastas varētu tikpat labi sacensties ar izslavētajiem īstiem Itālijas restorānu kulinārajiem dārgumiem.

Kinoteātris – mākslas darbs

Kas gan negribētu sajusties kā 30. gadu Rīgas iedzīvotājs un vērot filmas operas greznības cienīgā zālē ar sarkanajiem aizkariem un skulptūru rotāto ekrāna rāmi? Ne velti ārzemniekus pārsteidz neobaroka un rokoko interjers kinoteātrī “Splendid Palace”. Šeit visai bieži var vērot jaunākas un vecākas filmas, dažādus kino festivālus, piemēram, jau oktobrī šeit norisināsies Rīgas starptautiskais kinofestivāls, vienlaikus “Splendid Palace” kinoteātrī varēs vērot arī jaunākās latviešu kinofilmas.

Foto: LETA

Karstākā kafejnīca Latvijā jau kopš 90. gadiem

Rīgas leģendārākā kafejnīca “Osīriss” jau kopš 90. gadiem pulcē gan Latvijas eliti, gan vienkāršus garāmgājējus – kafejnīcas ēdienkartē ir atrodami iecienīti latviešu ēdieni, brokastu piedāvājums un arī izslavētas ārvalstu virtuves pērles. Ieapaļajā kafejnīcā uz Lāčplēša un Barona ielas stūra vēl aizvien ir saglabāta 90. gadu kafejnīcas “vizītkarte” - zaļā bāra lete un stiklotais kamīns, kurā vēl tagad rudens un ziemas vakaros mēdz iedegt palielākas sveces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu