Saūda Arābija un Vācija vienojas par vēstnieku atgriešanos pēc Libānas strīda

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss Foto: EPA/Scanpix

Saūda Arābija un Vācija otrdien vienojās par vēstnieku atgriešanos 10 mēnešus pēc tam, kad Rijāda atsauca savu vēstnieku Berlīnē, protestējot pret Vācijas ārlietu ministra izteikumiem par Saūda Arābijas lomu Libānā.

Saūda Arābija novembrī atsauca vēstnieku, protestējot pret toreizējā Vācijas ārlietu ministra Zigmāra Gabriela izteikumos paustu pieņēmumu, ka Libānas premjerministrs Saads Hariri ir ticis turēts Rijādā pret paša gribu.

Hariri, kurš ir Libānas un Saūda Arābijas dubultpilsonis, 4.novembrī, atrodoties Saūda Arābijā, tās televīzijā negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata un sacīja, ka atstājis Libānu, baidoties par savu dzīvību.

Hariri atkāpšanās tika ātri uztverta kā jauna kārta konfliktā starp viņa ilgstošo atbalstītāju Saūda Arābiju un tās reģionālo sāncensi Irānu. Tā ir raisījusi dziļas bažas par stabilitāti Libānā, kur ilgu laiku pastāvējušas domstarpības starp Hariri bloku un viņa galveno sāncensi – Irānas atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah".

Hariri atkāpšanās paziņojums un viņa neatgriešanās dzimtenē, lai personīgi iesniegtu atlūgumu, uzkurināja pieņēmumu, ka viņš darbojies pēc Saūda Arābijas rīkojumiem.

"Libāna ir pelnījusi tiesības pati lemt par savu likteni, nevis kļūt par Sīrijas, Saūda Arābijas vai citu nacionālo interešu ķīniešu biljarda bumbiņu," paziņoja Gabriels.

Rijādas valsts ziņu aģentūra SPA savā paziņojumā protestēja pret Gabriela izteikumiem.

"Saūda Arābija ir nolēmusi atsaukt uz konsultācijām savu vēstnieku Vācijā un iesniegs Vācijas vēstniekam karalistē vēstuli ar protestu pret šiem neveiksmīgajiem un nepamatotajiem paziņojumiem," toreiz ziņoja SPA, citējot Ārlietu ministrijas preses sekretāru.

Tagadējais Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā tiekoties ar Saūda Arābijas ārlietu ministru Adelu al Džubeiru, izteica nožēlu par šo strīdu un sacīja, ka abas valstis nosūtīs atpakaļ savus vēstniekus.

"Pēdējos mēnešos mūsu attiecības ir pieredzējušas pārpratumus, kas asi kontrastē ar mūsu citādi spēcīgajām un stratēģiskajām attiecībām ar Saūda Arābijas karalisti, un mēs tiešām to nožēlojam," Māss sacīja reportieriem.

"Mums būtu vajadzējis skaidrāk izteikties mūsu saskarsmē, lai novērstu šādus pārpratumus."

Džubeirs uzaicināja Māsu apmeklēt Saūda Arābiju un apliecināja savas valsts "dziļās stratēģiskās saites" ar Vāciju.

"[Saūda Arābijas] karaliste un Vācija spēlē vadošu lomu starptautiskās drošības un stabilitātes un globālās ekonomikas atbalstīšanā," sacīja Džubeirs.

Saūda Arābija, kurai ir īpaši tuvas attiecības ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, arvien biežāk liek saprast, ka tā necietīs pārmetumus.

Augustā Saūda Arābija izraidīja Kanādas vēstnieku un iesaldēja visu jauno tirdzniecību ar šo valsti pēc tam, kad Kanāda bija kritizējusi Saūda Arābijas vēršanos pret tiesību aktīvistiem.

2015.gadā Saūda Arābija atsauca vēstnieku no Zviedrijas, kas bija kritizējusi tās situāciju cilvēktiesību jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu