Rosina speciālās izglītības pedagogiem nodrošināt pabalstu trīs gadus pirms pensijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ Scanpix

Saeimas deputāti no visām frakcijām rosina speciālās izglītības, pirmskolas izglītības un sporta pedagogiem ar ilgu darba stāžu nodrošināt iespēju saņemt finansiālu sociālo atbalstu, pārtraucot darba attiecības trīs gadus pirms pensijas.

Attiecīgos grozījumus iesnieguši deputāti Ainārs Mežulis (ZZS), Aldis Adamovičs (V), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Varis Krūmiņš (LRA), Valdis Skujiņš (ZZS) un Andris Morozovs (S).

Likuma izmaiņas paredzēts attiecināt uz minētajiem pedagogiem, kuriem līdz pensijas sasniegšanai būs mazāk nekā trīs gadi un kopējais pedagoga darba stāžs attiecīgajos amatos valsts un pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējās un profesionālās izglītības programmas, būs vismaz 25 gadi, tajā skaitā pēdējie pieci gadi.

Šie pedagogi būs tiesīgi izbeigt darba tiesiskās attiecības un, ja viņi turpmāk negūs ienākumus no algota darba, komercdarbības vai saimnieciskās darbības, viņi būs tiesīgi saņemt valsts sociālo atbalstu līdz sešu mēnešu vidējās izpeļņas apmēram. Valsts atbalsta saņemšana neattieksies uz pedagogiem, kuriem piešķirta pensija vai kuri saņem bezdarbnieka pabalstu.

Norma attieksies uz speciālās izglītības un sporta pedagogiem attiecībā uz vidējās un pamatizglītības līmeni.

Tāpat paredzēts noteikt, ka daļai pedagogu, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas pašvaldības izglītības iestādēs, darba samaksa, ja citos likumos nebūs noteikts citādi, tiks nodrošināta arī no valsts budžeta. Pašlaik noteikts, ka samaksa tiek nodrošināta tikai no pašvaldības budžeta. Politiķi norāda, ka šis grozījums nepieciešams arī tāpēc, lai pirmsskolas pedagogi, kuri pašlaik atrodas nevienlīdzīgā situācijā ar citiem pedagogiem lielākas darba slodzes dēļ, saņemtu līdzvērtīgāku atalgojumu.

Plānots, ka attiecīgās izmaiņas stātos spēkā no 2019.gada 1.janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu