Aptauja: Gados jaunākiem iedzīvotājiem ir pozitīvāks skatījums uz Latviju un tās sasniegumiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Latvijā gados jaunākiem iedzīvotājiem ir pozitīvāks skatījums uz valsti un tās sasniegumiem, pavēstīja "Baltic International Bank", atsaucoties uz jaunākā "Baltic International Bank Latvijas barometrs" pētījuma datiem.

Bankā minēja, ka jaunākajā "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījumā iedzīvotāji tika aicināti gan novērtēt pagājušo desmitgadi, gan izteikt prognozes nākamajiem desmit gadiem.

Aptaujā starp pēdējo desmit gadu laikā lielāko prieku sagādājušajiem notikumiem novērtēti panākumi sportā, kurus kā priecīgākos teju divas reizes biežāk minējuši vīrieši, tostarp 30,7% vīriešu un 17,6% sieviešu priecājas par Kristapa Porziņģa uzņemšanu NBA līgā, kamēr 29,3% vīriešu un 16,8% sieviešu lepojas ar Māra Štromberga izcīnīto zelta medaļu Olimpiskajās spēlēs Pekinā.

Pēc aptaujas datiem, gados jaunāki iedzīvotāji arvien vairāk sporta notikumus vērtē kā nozīmīgus un prieku sagādājošus, piemēram, Porziņģa panākumus pozitīvi vērtē 18,1% iedzīvotāju vecumā no 65 līdz 75 un 34,7% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Šāda tendence vērojama arī iedzīvotāju atbildēs par Štromberga izcīnīto zelta medaļu.

Norādot uz nozarēm, kuras pēdējā desmitgadē sasniegušas visvairāk, vadītāji (42,9%) un zemnieki (48,7%) īpaši izcēluši informācijas un komunikācijas pakalpojumus. Arī šajos vērtējumos informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozari kā sasniegumiem bagātāko biežāk minējuši gados jaunāki iedzīvotāji. Tāpat augstu novērtēta tirdzniecības nozare - to visbiežāk minējuši speciālisti un ierēdņi (33,2%).

Vaicāti norādīt, kam būtu jānotiek, lai pēc 10 gadiem Latvijas iedzīvotāji varētu apgalvot, ka lepojas ar savu valsti, 54,7% aptaujāto norādījuši uz Eiropas Savienības vidējā labklājības līmeņa sasniegšanu. Visbiežāk šo apgalvojumu pauduši zemnieki, papildus izceļot arī tādas būtiskas, bet tajā pašā laikā retāk pieminētas izmaiņas kā lauksaimniecības attīstību (87,3%) un amatpersonu, kas ļaunprātīgi vai neizdarības dēļ rada zaudējumus valstij, sodīšanu (74,8%). Savukārt labāku sociālo atbalsta sistēmu vēlas redzēt individuālā darba darītāji (55,3%) un pensionāri (53,8%).

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu