Minot pedāļus, velobraucējs sasniedz 240 km/h (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/porschenewsroom

Tālajā 1978.gadā francūzis Žans Klods Rūds (Jean-Claude Rude) bija iecerējis ar savu kāju spēku uz velosipēda attīstīt 240 kilometrus stundā. 

Toreiz Rūdam palīgos pieteicās Porsche, kas sarūpēja īpaši pielāgotu 935 Turbo aizvēja nodrošināšanai. Lai gan bija ievēroti visi priekšnoteikumi rekorda uzstādīšanai, pie 170 km/h plīsa Rūda vadītā velosipēda riepa un rekordu uzstādīt neizdevās.

Ir pagājuši 40 gadi, un 240 km/h robeža ir sasniegta. Tiesa velobraucējs nebija Rūds, bet gan brits Nīls Kembels. Viņš uz īpaši konstruēta velosipēda, cieši sekojot 550 zirgspēku Porsche Cayenne Turbo, kas kalpoja kā gaisa šķēlējs, spēja sasniegt 240 km/h. Izmantojot tikai savu kāju spēku.

Kembels šādu ātrumu uzstādīja uz Karalisko gaisa spēku Elvingtonas lidlauka 3,2 jūdzes garā skrejceļa. Paša iepriekšējo rekordu, kas tika uzstādīts 2018.gada jūnijā, Kembels pārspēja par veselām 14 jūdzēm stundā jeb 22,5 km/h.

Jāteic gan, ka Kembelam vēl ir kur tiekties, jo viņa attīstītais ātrums ne tuvu nav tik liels, kāds ir pašreizējais pasaules rekords - 296 km/h. To pavisam nesen, 18.septembrī, uz izžuvušā Bonevillas ezera uzstādīja amerikāņu riteņbraucēja Denīza Millera Koroneka.

Var piebilst, ka Porsche Cayenne Turbo uzstādīts 4 litru V8 biturbo motors ar 550 zirgspēkiem un 770 Nm. Pateicoties šādai veiktspējai 5 metrus garais un 2,2 tonnas smagais SUV spēj 100 km/h sasniegt 4,1 sekundē un maksimāli attīsta 285 km/h.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu