Kāda nākotne gaida Merkeli? Spriež Vācijas mediji (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Jautājums par Vācijas kancleres Angelas Merkeles nākotni trešdien dominē vietējos medijos, vienam no kancleres tuvākajiem līdzgaitniekiem Folkeram Kauderam negaidīti zaudējot Bundestāga konservatīvo frakcijas vadītāja amatu.

Kauderu, kas jau 13 gadus bijis Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) frakcijas priekšsēdētājs, frakcijas vadītāja pārvēlēšanā otrdien ar 125 pret 112 balsīm negaidīti pārspēja relatīvi mazpazīstamais Ralfs Brinkhauss.

Komentētāji uzskata to par atklātu izaicinājumu Merkelei, kas aktīvi aģitēja par Kaudera pārvēlēšanu.

"Merkeles laikmets tuvojas noslēgumam," vēsta laikraksta "Bild" tīmekļa vietne. Laikraksts norādījis, kā tā bijusi visrūgtākā diena kanclerei, un jautā, vai Merkelei izdosies saglabāt kancleres amatu?

Merkele atbalstīja Kauderu līdz bija par vēlu, savukārt atzīst laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zietung", piebilstot, ka Kaudera nepārvēlēšana paātrinājusi pašas Merkeles autoritātes mazināšanos.

"Autoritāte nenovēršami mazinās, kad līderis tuvojas sava pilnvaru termiņa beigām," norāda FAZ komentētājs Jaspers fon Altenbokums. "Amerikā šis fenomens pazīstams kā "klibās pīles" sindroms."

Tādējādi Kaudera gāšana izsaukusi Vācijā debates par to, cik ilgi vilksies šis "klibās pīles" periods.

Daudzi laikraksti koncentrējušies uz faktu, ka Merkele atbalstījusi savu draugu Kauderu līdz pašām beigām, bet nav spējusi pārliecināt savus partijas biedrus.

"Tas ir nekas cits, kā zīme par laikmeta maiņu: Merkele nokavēja iespēju atkāpties [atbalstot Kauderu]; stabils pārejas posms ar viņu vairs nav iespējams," norādījis laikraksta "Die Welt" žurnālists Žaks Šusters.

Savukārt "Münchener Merkur" pauž viedokli, ka 13 gadu laikā Merkele savu partiju politiskajā spektrā novirzījusi stipri pa kreisi, zaudējot ne tikai lielu skaitu vēlētāju un sabiedroto, bet faktiski atsakoties no visas demokrātiskās kultūras.

"Tagad viņas partija, kas atkopjas no viņas imigrācijas politikas un par rutīnu kļuvušās vēlētāju noskaņojuma ignorēšanas sekām, atsakās iet tālāk," atzīst izdevums.

"Folkers Kauders bija Merkeles uzticamākais ieroču nesējs," raksta "Münchener Merkur" komentētājs Georgs Anastasiadis. "Viņa krišana parāda, ka reģentes Merkeles vara balstās vienīgi uz dažu favorītu pleciem. Taču viņu vara vairs nav sakņota svarīgākajā demokrātijas pamatā – tautā."

Tikmēr "Süddeutsche Zeitung" apskatnieks Niko Frīds norāda, ka Brinkhausa ievēlēšana var iekustināt dinamisku procesu, kuru būs grūti savaldīt.

"Kopš otrdienas kanclere vairs nevar paļauties, ka viņai ir pašas cilvēku atbalsts," raksta Frīds, uzsverot, ka ar to nav pietiekami, lai paturētu vadības grožus savās rokās.

Savukārt "Handelsblatt" komentētājs Tomass Zigmunds norāda, ka Brinkhausa uzvara uzskatāma par atriebību "lielajai koalīcijai", Merkelei un par CSU līderim Horstam Zēhoferam, kurš arī atbalstīja Kaudera pārvēlēšanu.

Zigmunds piebilst, ka mokošā Konstitūcijas aizsardzības biroja līdzšinējā šefa Hansa Georga Māsena atcelšana no amata izsmēlusi pārāk daudzu CDU/CSU frakcijas locekļu pacietību.

Arī laikraksta "Stuttgarter Zeitung" apskatnieks Norberts Valets piebalso, atzīstot, ka otrdienas balsojuma patiesais upuris nav vis Kauders, bet gan Merkele un Zēhofers un ka kanclerei pašas partijā vairs nav ierastā atbalsta placdarma.

Kristīgie demokrāti tikmēr centušies notušēt CDU/CSU frakcijas priekšsēdētāju maiņas nozīmīgumu, un Brinkhauss paziņojis, ka notikušais "nav liela drāma". Viņš savu ievēlēšanu raksturoja kā "valdības un konservatīvo bloka stiprināšanu".

Brinkhauss arī norādījis, ka opozīcijā esošās liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) aicinājums sarīkot Merkelei neuzticības balsojumu esot smieklīgs.

FDP Bundestāga frakcijas līderis Marko Bušmans atzinis, ka Merkele vairs nevarēšot saglabāt amatu līdz pašreizējā pilnvaru termiņa beigām, un tāpēc būtu saprātīgi viņai pašai rosināt uzticības balsojumu.

Tikmēr CDU iekšpolitikas eksperts Armīns Šusters joprojām apgalvo, ka balsojums patiesībā esot stiprinājis Merkeles pozīcijas un ka viņa tagad spēšot labāk vadīt "šo pārmaiņu laiku" un "pāreju uz nākotni".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu