Pārbūvēs Rīgas augstāko celtni - televīzijas torni (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Trešdien, 26. septembrī, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs plašsaziņas līdzekļu, kā arī  arhitektūras, būvniecības un tūrisma nozares pārstāvjiem prezentēja Rīgas TV torņa  pārbūves projektā  iecerētos risinājumus, kas, tuvojoties būvprojekta izstrādes beigu posmam, jau ieguvuši gan konkrētas vizuālās aprises, gan priekšstatu par pielietojamajiem tehniskajiem risinājumiem. 

“Tornim ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu ne vien par valsts, bet visa reģiona iekārojamāko tūrisma objektu – tas ir arhitektoniski unikāls, tas atrodas pilsētas centrā, tas var piedāvāt virkni izklaides, izziņas un atpūtas iespēju. Tas ļaus saglabāt un bagātināt Rīgas kā augstākā Eiropas Savienības torņa mājvietas statusu, kā arī nostiprināt torņa pozīcijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē,” uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

“Tornis simbolizē arī mūsu attīstību un plašās iespējas informācijas tehnoloģiju jomā, kas ir pat vērienīgākas nekā kaimiņiem igauņiem. Tomēr ir skaidrs, ka arī pašam tornim jāseko līdzi laikam un mūsdienu prasībām, tas ir jāatjauno un jāpadara pievilcīgs ne tikai profesionāļiem, bet arī plašākai sabiedrībai, lai prezentētu Latvijas pozitīvo tēlu IKT jomā,”

norāda Satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Pārbūves projekts ietver gan torņa tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo TV torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes, gan tornim pieguļošo teritoriju, kas pārtaps estētiski baudāmā parkā, kura centrālais elements  būs miniatūra Latvija

Foto: VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Esošajā skatu laukumā tiks izvietoti seši stikla kubi, kuros apmeklētāji varēs iziet ārpus torņa sienām, lai apskatītu Rīgu. Tāpat apmeklētājiem pieejams kļūs arī četrdesmit metrus augstākais skatu laukums, kurā līdz šim apmeklētāji nevarēja nokļūt. Tajā tiks izveidota atklāta skatu platforma, kurā apmeklētāji varēs sajust “vēju matos” un izbaudīt laikapstākļu mainību un dažādību esot krietni virs putna lidojuma augstuma. 

Asu izjūtu tīkotājiem TV tornis piedāvās arī pastaigu ārpus torņa 220m augstumā, izmantojot drošības sistēmas un stiprinājumus.

Foto: VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Paredzams, ka plašu sabiedrības interesei raisīs arī inovāciju centrs, kas būs izvietots torņa pakājē esošajā ēkā, kā arī iespēja aplūkot bumbu patvertni, kas torņa celtniecības laikā bija neatņemama šādas nozīmes objektu sastāvdaļa.

Tāpat iecerēts apmeklētājus pārsteigt ar pasaulē augstāko un smagāko Fuko svārstu, kas tiks iekārst starp torņa balstiem. Svārsts tiks iekārts vairāk nekā 70m augstumā un svērs 500kg.

Paredzēts, ka pēc pārbūves tornis uzņems 200 000 tūristu gadā. Šobrīd tornis gada laikā  uzņem desmit reizes mazāku apmeklētāju plūsmu.

“Latvijā varam lepoties ar lieliski restaurētām vēsturiskām ēkām, tajā pašā laikā ir relatīvi neliels atjaunoto pēckara būvmākslas objektu klāsts. Būtu svarīgi nepazaudēt šī perioda kultūrvēsturisko mantojumu, lai arī cik pretrunīgi tas tiek reizēm traktēts.

Rīgas TV tornis, līdzīgi kā Irbenes lokators, Vanšu tilts vai Dailes teātris ir izcils sava laika tehnoloģisko risinājumu paraugs, kuru papildinot ar laikmetam atbilstošu tehnoloģisku aprīkojumu un padarot publiski pieejamāku, būtu iespējams atgriezt sabiedrības apritē, šādi vairojot Latvijas un Rīgas atpazīstamību Eiropas un pat pasaules mērogā,”

uzsver būvprojekta izstrādātājs SIA Nams valdes priekšsēdētājs arhitekts Sergejs Ņikiforovs.

Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem torņa pārbūves laikā ir nodrošināt tornī esošo iekārtu un klientu aparatūras  darbības nepārtrauktību. TV tornis nodrošina TV un radio apraidi pusei no Latvijas teritorijas, turklāt pēdējo desmit gadu laikā torņa tehniskās funkcijas būtiski paplašinājušās un šobrīd tornis nodrošina arī datu centra, kolokācija un citus pakalpojumus vairāk nekā 90 iestādēm un organizācijām, tostarp vairāk nekā 40 pašmāju un virknei starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju. Tornī izveidots arī Baltijā modernākais kolokācijas centrs elektronisko sakaru komersantiem.  Pārbūves laikā torņa tehnoloģiskā sadaļa tiks izolēta no visiem pārbūves procesiem un būs pieejama tikai klientiem un LVRTC darbiniekiem.

Saskaņā ar būvprojektu kopējā torņa platība palielināsies par 30%. Tas ļaus arī  palielināt  kopējo pakalpojumu sniegšanai izmantojamā platību līdz pat 85% no torņa un tehniskās ēkas. Šobrīd TV torņa infrastruktūra nodrošina līdz pat 30% no LVRTC kopējiem ieņēmumiem.

Apmeklētājiem tornis tiks slēgts nākamā gada 4.maijā un paredzēts, ka pēc rekonstrukcijas tas tiks atvērts  2022.gada nogalē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu