RIBOCA ietvaros filma par slavenāko dzīvo Krievijas gleznotāju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iļja un Emīlija Kabakovi
Iļja un Emīlija Kabakovi Foto: kadrs no filmas

Atzīmējot Iļjas Kabakova 85. dzimšanas dienu, laikmetīgās mākslas muzejs “Garāža” uzņēmis dokumentālo filmu par krievu laikmetīgās mākslas zvaigžņu pāra, Iļjas un Emīlijas Kabakovu, dzīvi un radošo darbību. Rīgā filma tiks rādīta Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) ietvaros - filmas pirmizrāde Latvijā notiks svētdien, 7. oktobrī, pulksten 19 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē, informē Inese Dābola, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pārstāve. 

Kabakovu vārds tiek asociēts ar Maskavas konceptuālismu, kas radās 20. gadsimta 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā šaurā inteliģences lokā, Maskavas neoficiālās mākslas pagrīdē.

1933. gadā dzimušais Iļja Kabakovs mūsdienās tiek dēvēts par visnozīmīgāko krievu mākslinieku, kas pasaules ievērību iemantojis ar lielformāta instalācijām 20. gadsimta beigās. 1987. gadā viņam izdevās emigrēt uz rietumiem. Gadu vēlāk viņš sāka strādāt kopā ar sievu Emīliju, un kopš tā laika visi tapušie darbi ir abu kopprojekti. Mākslinieki ir guvuši atzinību, pateicoties saviem vērienīgajiem, poētiski skaudrajiem darbiem, kuros, izmantojot ikdienas objektus, viņi atsaucas uz PSRS vizuālo kultūru un krievu literatūras mantojumu. Šobrīd pāris dzīvo Longailendā, Ņujorkā (ASV).

Dokumentālā filma uzņemta 2017. un 2018. gadā Kabakovu mājā Longailendā, kā arī Sanktpēterburgā. Tajā iekļauti iepriekš nepublicēti fotoattēli un video no Kabakovu personīgā arhīva, kā arī no muzeja „Garāža” arhīva kolekcijas. Filmā Iļja Kabakovs runā par savas mākslas avotiem un ietekmēm, tai skaitā par savas mātes traģisko dzīvi, kas spēcīgi ietekmējusi viņa uzskatus un mākslinieka karjeru. Kopā ar sievu un partneri Emīliju viņš apspriež padomju pagrīdes mākslu, Maskavas konceptuālisma dzimšanu, abu emigrēšanu uz ASV un starptautisko atzinību pēc trīsdesmit gadiem, kuru laikā nenotika gandrīz neviena izstāde (Kabakovs nepiedalījās valsts sankcionētās izstādēs Padomju Savienībā). Šodien pāra darbi atrodas pasaules vadošo muzeju kolekcijās, tai skaitā Modernās mākslas muzejā (MoMA) Ņujorkā; Žorža Pompidū centrā Parīzē un Hamburgas Mākslas muzejā (Kunsthalle).

Filmas reklāmas rullītis.

Kā komentē filmas režisors Antons Želnovs: "Mēs Kabakovus apciemojām Longailendā divas reizes un rezultātā tika nofilmētas divdesmit stundu garas sarunas. Esmu priecīgs par darbu kopā ar Mihailu Kričmanu, ko uzskatu par labāko kinematogrāfu Krievijā. Tā ir fantastiska pieeja vietām, kuras nekad iepriekš netika filmētas, - ieraudzīt mākslinieku studiju un viņu darbus. Katru dienu mēs septiņos no rīta nācām un skatījāmies, kā tie tiek radīti. Tā kā mēs vienlaikus daudz strādājām arī ar arhīva materiāliem pirms un pēc viņu emigrācijas, filmā daži materiāli tiks demonstrēti pirmo reizi. Mākslinieku pāra darbos neiztrūkstoša loma ir autobiogrāfiskām detaļām un privātām filozofiskām pārdomām. Dzīvojot tālu prom no Krievijas, Kabakovi nav atbrīvojušies no savas pagātnes."

Filma tiks demonstrēta krievu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās. Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā kinoteātra „Splendid Palace” kasē un mājas lapā.

Kā ziņots iepriekš, pirmā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle noris no 2. jūnija līdz 28. oktobrim, un tās izstāde apskatāma septiņās norises vietās. Plašāk par publisko programmu atradīsiet biennāles mājas lapā (rigabiennial.com) un Facebook/RigaBiennial, bet informācija par izstādi, māksliniekiem, norises vietām un pasākumiem ir ērti pieejama interneta vietnē digital.rigabiennial.com.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu