Portāls: Zināma uzbrukumā Skripaļiem vainotā Boširova patiesā identitāte (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aizdomās par uzbrukumu skripaļiem turētais "Ruslans Boširovs"
Aizdomās par uzbrukumu skripaļiem turētais "Ruslans Boširovs" Foto: TASS/TASS

Martā Solsberi ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" notika uzbrukums bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai, bet vēlāk saskarē ar bīstamo vielu nonāca vēl divi cilvēki, no kuriem viens mira. Lielbritānija uzbrukuma veikšanā vaino divus Krievijas pilsoņus, kas ceļoja ar vārdiem Ruslans Boširovs un Aleksandrs Petrovs. Pētnieciskās žurnālistikas portāls "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" publicējis, kā uzskata to autori, Boširova patieso identitāti.

(Papildināta ziņa.)

"Ruslans Boširovs" patiesībā ir pulkvedis Anatolijs Čepiga. Britu izmeklētāji jau iepriekš teikuši, ka "Boširovs" patiesībā ir Krievijas izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes jeb GRU - virsnieks.

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins uzstāja, ka abi aizdomās turētie vīrieši esot civiliedzīvotāji. "Boširovs" un "Petrovs" intervijā Kremļa kanālam RT klāstīja, ka esot tūristi un uz Solsberi devušies apskatīt tās "slaveno" katedrāli.

"Bellingcat" raksta, ka Čepiga savulaik esot dienējis Čečenijā un saņēmis augstāko valsts apbalvojumu, Krievijas Federācijas Varoņa nosaukumu un medaļu, ko Putins parasti pasniedz personīgi. 

"Bellingcat" apgalvo, ka tā žurnālisti esot atklājuši "Boširova" identitāti un viņu versiju apstiprinājuši vairāki informācijas avoti, kas saistīti ar izmeklēšanu vai arī pazīst "Boširovu".

"Bellingcat" un "The Insider" min arī Čepigas biogrāfijas detaļas.

Viņš esot dienējis īpašo uzdevumu formējumu 14.brigādē Habarovskā, viņam bijusi svarīga loma otrajā Čečenijas karā, 2014.gada beigās viņš manīts netālu no Krievijas-Ukrainas robežas.

Izmeklēšanas materiālos teikts, ka pseidonīms "Ruslans Boširovs" parādījies 2010.gadā. Tad GRU pulkvedis saņēmis pasi ar šādu vārdu un pārcēlies uz Maskavu.

Krievijas varoņa nosaukums viņam piešķirts 2014.gadā.

Anatolija Čepigas vārds un viņam piešķirtais apbalvojums minēti Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstākās mācību iestādes tīmekļa vietnē.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija šomēnes izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsbri uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

"Bellingcat" ir britu žurnālista Eliota Higinsa projekts, kas iepriekš publicējis informāciju par ieroču pielietošanu Sīrijas pilsoņu karā un analizējis satelītuzņēmumus virs Austrumukrainas notriektās lidmašīnas reisa MH17 lietā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu