Brazīlijas tiesa liedz vēlēt tiem, kas nav reģistrējuši pirkstu nospiedumus

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Brazīlijas Augstākā federālā tiesa trešdien nolēma, ka prezidenta vēlēšanās 7.oktobrī nevarēs balsot 3,4 miljoni vēlētāju, kas nav reģistrējuši varas iestādēs savus pirkstu nospiedumus.

Brazīlijā visās vēlēšanās balsošana ir elektroniska. Kopš 2016.gada vēlētājiem ir jāreģistrē savi pirkstu nospiedumi, lai varētu nobalsot pēc biometriskās balsošanas sistēmas.

Augstākā federālā tiesa ar septiņām balsīm par un divām pret, diviem tiesnešiem atturoties, atzina par neiespējamu atcelt biometriskās identifikācijas prasību nepilnas divas nedēļas pirms vēlēšanām.

Kritiķi apgalvo, ka varas iestādes nav pienācīgi informējušas par šo prasību, tāpēc daudzi vēlētāji nav reģistrējuši savus pirkstu nospiedumus.

Tiesas priekšsēdētāja vietnieks Luiss Roberto Barozu tomēr noliedza, ka iedzīvotāji nebūtu informēti par nepieciešamību reģistrēt pirkstu nospiedumus balsošanai.

Brazīlijas Sociālistu partija paziņoja, ka šo vēlētāju bloķēšana esot paņēmiens, kā atturēt nabadzīgos un neinformētos cilvēkus no balsošanas.

Gandrīz puse no minētajiem 3,4 miljoniem vēlētāju dzīvo trūcīgajos Brazīlijas ziemeļaustrumos, kas tradicionāli atbalsta kreisās partijas.

Iepriekšējās vēlēšanās 2014.gadā uzvarēja Dilma Rusefa no kreisās Darba partijas, otrajā kārtā ar nelielu balsu pārsvaru pārspējot labējo kandidātu Aesju Nevisu.

Trešdien publicēti sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka populārākais prezidenta kandidāts vēlēšanu pirmajā kārtā 7.oktobrī būs galēji labējais Žairs Bolsonaru, kuru atbalstīs 27% vēlētāju, bet otrajā vietā būs kreisais kandidāts Fernandu Adads ar 21% atbalstu. Pirmajā kārtā balotēsies apmēram 10 kandidātu.

Ja vēlēšanas nonāks līdz otrajai kārtai 28. oktobrī un tajā sacentīsies Bolsonaru un Adads, tad saskaņā ar aptauju šajā kārtā Adadu atbalstīs 42%, bet Bolsonaru – 28% vēlētāju.

Šī aptauja, kuras kļūdas līmenis ir divi procentpunkti, tika veikta no 22. līdz 24. septembrim, intervējot 2000 vēlētājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu