Infografikas: Eksperti vērtē premjera, ekonomikas un finanšu ministra kandidātus (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām "Ekonomistu apvienība 2010" sadarbībā ar nacionālo informācijas aģentūru LETA novērtējusi partiju izvirzītos premjerministra, ekonomikas ministra un finanšu ministra amata kandidātus, un ceturtdien tiek publicēts apkopojums par pirmajām četrām partijām.

Kopumā vērtēti astoņu partiju nosauktie kandidāti - viņi pārstāv tos politiskos spēkus, kas saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem varētu iekļūt nākamajā Saeimā.

Apkopojums par partijām tiks publicēts alfabētiskā secībā, šodien - par apvienību "Attīstībai/Par!", Jauno konservatīvo partiju (JKP), "Jauno Vienotību" un partiju "KPV LV".

Publiski izvirzītie kandidāti vērtēti, ņemot vērā pieredzi cilvēku un procesu vadībā, kompetenci attiecīgajā jomā, iegūto akadēmisko izglītību, politisko pieredzi, kā arī līdera potenciālu, ko vērtētāji centās noskaidrot, ļaujot par sevi stāstīt pašiem kandidātiem.

Vērtējuma galvenais mērķis ir sniegt sabiedrībai iespēju iepazīties ar attiecīgo amatu kandidātiem, izvērtēt viņu profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus, kā arī reputāciju un līdera potenciālu.

Vērtēšanas procesā uzaicināti eksperti - personāla atlases firmas "Amrop" vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa, žurnāliste Anna Ūdre, Amerikas Latviešu apvienības valdes loceklis, uzņēmējs Mārtiņš Andersons un politologs Ivars Ījabs.

Attīstībai/Par! - Pabriks, Pūce, Pavļuts

Apvienības "Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāta Arta Pabrika prasmes cilvēku un procesu vadībā novērtētas kā vidējas, akadēmiskā izglītība - kā ļoti spēcīga. Pabrikam ir noturīga interese un pietiekami aktīva politiska darbība vairāk nekā 15 gadu garumā, dziļas zināšanas ārlietu, aizsardzības, Eiropas lietu, starptautiskās tirdzniecības jomās. Šā politiskā spēka iespējamais finanšu ministra kandidāts Juris Pūce komfortabli jūtas līdera jomā, bet iespējamais ekonomikas ministra kandidāts Daniels Pavļuts vairāk esot viedokļa līderis un iedvesmotājs, kas dod vīziju, atrod domubiedrus, nekā administratīvais vadītājs, secinājuši eksperti.

 

Jaunā konservatīvā partija - Bordāns, Feldmans, Eglītis

JKP premjers kandidāta Jāņa Bordāna kompetences un pieredze politikā tiek vērtēta kā pietiekami augsta. Viņš nav baidījies skart partijas sponsoru un biedru jutīgākās finansiālās intereses laikā, kad bijis tieslietu ministrs, iesakot reformēt maksātnespējas jautājumus, teikts vērtējumā. JKP finanšu ministra kandidāts Krišjānis Feldmans ir samērā jauns, viņa pieredze profesionālajā politikā sākusies nesen, bet starts ir bijis pietiekami veiksmīgs. JKP ekonomikas ministra kandidātam Gatim Eglītim ir ļoti laba teorētisko zināšanu bāze un arī praktiskā darba pieredze - gan kā premjera un ekonomikas ministra padomniekam, gan ekspertam krīzes periodā Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevuma programmā Latvijā, atzinuši eksperti.

 

"Jaunā vienotība" - Kariņš, Reirs, Ašeradens

"Jaunās Vienotības" Ministru prezidenta amata kandidātam Krišjānim Kariņam ir būtiska, ilggadēja pieredze politikā, tomēr pieredze cilvēku un procesu vadībā novērtēta kā daļēja. Atbildot uz Ekonomistu apvienības jautājumiem, kā piemēru sarežģītām situācijām cilvēku un procesu vadībā Kariņš min pieņemtos likumprojektus Eiropas elektroenerģijas iekšējā tirgus sakarā. "Jaunās Vienotības" finanšu ministra amata kandidātam Jānim Reiram ir ievērojama politiskā pieredze, kā arī kompetence attiecīgajā jomā, tomēr trūkstot izglītības starptautiski atzītā mācību iestādē un/vai doktora grāda attiecīgajā jomā. Savukārt ekonomikas ministra amata kandidāts Arvils Ašeradens ir pieredzējis cilvēku un procesu vadībā, kā arī politikā, norāda vērtētāji.

 

KPV LV - Gobzems un nezināmie

"KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam ir zināšanas par maksātnespējas procesiem un tieslietām, tomēr trūkst praktiskas pieredzes lielu uzņēmumu un organizāciju vadībā, kā arī pieredzes politikā un izpratnes par valsts pārvaldes darbības procesiem, atzinuši eksperti. Atbildes uz "Ekonomistu apvienības" jautājumiem par pieredzi sarežģītu jautājumu risināšanā un cilvēku vadībā Gobzems nesniedza. Savukārt finanšu un ekonomikas ministru kandidātus "KPV LV" nav izvirzījusi.

 
Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu