ASV Senāta komiteja atbalsta Golodomora rezolūciju (1)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Senāta Ārlietu komiteja apstiprinājusi Golodomora 85. gadadienas piemiņas rezolūcijas projektu, pavēstīja Ohaio štata senators, Senāta Ukrainas darba grupas līdzpriekšsēdētājs Robs Portmens.

Golodomors bija "ar iepriekšēju nodomu veikta lielas ukraiņu sabiedrības daļas iznīcināšana 1932.-1933. gadā, ko īstenoja Staļins", norādīja senators.

Viņš atgādināja, ka Vašingtonā 2015.gadā tika atklāts Golodomora upuru memoriāls.

"Mēs nekad nedrīkstam aizmirst zvērīgos noziegumus, kurus pret ukraiņu tautu Golodomora laikā īstenoja Padomju Savienība," sacīja senators.

Ukraina šobrīd "turpina cīņu, cenšoties aizstāvēt savu neatkarību un suverenitāti pret Krievijas agresiju", uzsvēra Portmens.

Dokuments, kurā Ukrainas Golodomors dēvēts par genocīdu, pieminēti "miljoniem ukraiņu, kas bijušajā PSRS gāja bojā pēc Staļina totalitārās valdības gribas, kas tīši sarīkoja badu 1932.-1933. gada ziemā, lai salauztu pretošanos komunistiskajai okupācijai".

Rezolūcijas autori nosoda "sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus", ko padomju režīms īstenoja pret ukraiņu tautu, kā arī aicina izplatīt pasaulē informāciju par Ukrainas Golodomoru.

Senāta komitejas atbalstu saņēmušais dokuments tagad tiks iesniegts balsošanai Senātā.

Padomju diktatora Josifa Staļina 1932. un 1933. gadā Ukrainā mākslīgi izraisītajā masveida badā tika nogalināti vairāk nekā desmit miljoni cilvēku.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Daudzi uzskata, ka Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu