Narkokarš Filipīnās: 4854 mirušie, 155 000 arestu un narkotikas €382 miljonu vērtībā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Filipīnās augustā tā dēvētajā narkotiku karā nogalināti 444 "narkomafijas" locekļi, ceturtdien pavēstīja varasiestādes. Kopējas nogalināto skaits Filipīnu narkotiku karā līdz ar to tagad ir 4854, liecina Filipīnu Narkotiku apkarošanas pārvaldes, policijas un citu valdības struktūru dati. Taču vairāk nekā ceturtdaļa filipīniešu netic, ka asiņainajā narkokarā nogalināti tikai tie, kas pretojušies policijai, kā to apgalvo valdība.

Aizturēto skaits sasniedzis 155 193, likvidētas 12 narkotiku laboratorijas un 233 narkotiku slēptuves, teikts ziņojumā.

Likumsargi uzgājuši narkotikas 24,2 miljardu Filipīnu peso (382 miljonu eiro) vērtībā.

Cilvēktiesību aktīvisti apgalvo, ka narkotiku karā bojāgājušo civilistu skaits pārsniedz 12 000, ieskaitot arī linčošanas upurus.

Kā liecina aptauja, ko veicis pētījumu centrs "Social Weather Stations", 26% filipīniešu netic policijas apgalvojumiem, ka nogalināti tikai tie aizdomās turētie, kas izrādījuši pretestību. 27% policijas skaidrojumam tic.

96% respondentu vēlas, lai policija aizdomās turētos notvertu dzīvus, savukārt 4% norādījuši, ka viņiem tas ir vienalga.

Starptautiskās Krimināltiesa šī gada februārī paziņoja, ka uzsāks izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par ārpustiesas slepkavībām, kas pastrādātas Manilas kampaņā pret narkomafiju. Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte atbildēja ar paziņojumu, ka Filipīnas izstājas no Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dibināšanas līguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu