"Neon Saturdays" par ambīcijām, sadarbību ar titulētu producentu un TV šoviem

Intervija
"Neon Saturdays" Foto: Gatis Rozenfelds
Krista Garanča
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2018. gads četru puišu apvienībai no Siguldas «Neon Saturdays» ir īpaši «jaudīgs» - pavasarī izdotais singls «Get Up» izskanējis vairākās ārvalstu radiostacijās, izveidota veiksmīga sadarbība ar Elijas Goldingas mūzikas producentu un jau rudens izskaņā grupa izdos savu otro albumu. TVNET aicināja uz sarunu grupas vokālistu Andri Ēveli, kurš pastāstīja par «Neon Saturdays» lielajiem plāniem.

TVNET: Grupas «Neon Saturdays» nosaukums nebūt nav svešs, un tomēr, ja jums būtu sevi jāprezentē tiem, kuriem jūsu daiļrade nav zināma, kā jūs stādītos priekšā? 

Andris Ēvelis: «Neon Saturdays» ir rokgrupa no Siguldas, kas ir kā spēļu laukums četriem draugiem, kuri kopā iet uz vienu mērķi – būt lielajā mūzikas industrijā pasaulē.

Mērķis ir liels un ceļš ir garš, tāpēc esam četri – katrs ar savām īpatnībām, talantiem, spēkiem un trūkumiem, kas kopā veido šo stāstu. Mūsu mūzika ir krāsaina, spēcīga, nedaudz nostalģiska un pilna emociju.

Jā, pats radīšanas process kalpo kā izteiksmes līdzeklis būt uzklausītiem, saprastiem un mīlētiem, taču negribu vērst pirkstu uz mums. Mūzikas mērķis ir iekustināt cilvēku, dot iedvesmu, iekrāsot ikdienu, likt smaidīt, kliegt, raudāt un justies dzīvam!

Jūsu mūzika, cik esmu novērojusi, ir angļu valodā. 

Senāk esam rakstījuši dziesmas latviešu valodā, taču šobrīd teju visas dziesmas ir angliski.

Kāpēc tā?

Mūzikas galvenais darbs ir tirgot sajūtas un emocijas. Attiecīgi forma, temps, valoda un pat pats stāsts nav tik svarīgs, kamēr tur ir sajūtas un emocijas, ar ko klausītājs var asociēties.

Manuprāt, valstīm un cilvēkiem sen vairs nav robežu. Jā, Latvijai ir sava valoda un kultūra, taču liela daļa cilvēku lēnām kļūst par «pasaules pilsoņiem».

Valoda vairs nav barjera, internets jau sen ir nojaucis valstu robežas, sociālie tīkli ļauj bez jebkādām problēmām sekunžu laikā komunicēt ar domubiedriem otrpus planētai. Tas ir apbrīnojami!

Cilvēki ir viedas būtnes, vismaz uz to ejam, attiecīgi robežu nojaukšana ļauj mums ieskatīties, tā teikt, bezgalībā.

Mēs kā grupa ticam šai jaunajai pasaulei.

Mēs zinām, ka ir vajadzīgs kāds laiciņš, lai sasniegtu savus mērķus un ambīcijas, tāpēc mēs uzreiz sākām būvēt savu auditoriju visā pasaulē, nekoncentrējoties uz kādu konkrētu valsti.

Tas noteikti ir daudz, daudz grūtāk, taču ar pareizajiem gājieniem menedžmentā ilgākā termiņā mēs nošausim vairākus zaķus ar vienu šāvienu.

Foto: Janeta Jumtiņa

Novembrī iznāks grupas jaunākais albums. Pastāsti par tā ierakstīšanas procesu! 

Albums grupai ir liela lieta. Mūsu gadījumā tas noteikti nav 12 dziesmu apkopojums. Pirms diviem gadiem nolēmām sakopot visas dziesmas un idejas, ko esam sarakstījuši katrs individuāli. Kopā sanāca vairāki desmiti dziesmu ideju. Mēs gribējām, lai albumā visas dziesmas būtu pelnījušas savu vietu, tāpēc notika dziesmu atlase.

Paši atlasījām dziesmas, kas potenciāli varētu būt albumā, taču galavārdu par dziesmām, kas dosies uz studiju, ļāvām izteikt gan mūsu draugiem, paziņām, gan mūzikas industrijas profesionāļiem, gan mūsu producentam.

Albuma ieraksts un singlu izdošana ir liela investīcija, attiecīgi gribējām izdarīt pareizos lēmumus, izvēloties labākās dziesmas.

Kad dziesmas tika izvēlētas, sākām plānot ierakstu grafiku, meklējām studijas, cilvēkus, u.tml.

Pirmais, pie kā strādājām, bija producenta atrašana. Izvēlējāmies producentu no Skotijas – Luisu Gardineru (Lewis Gardiner). Par Luisu uzzinājām no Rīgā notiekošās dziesmu rakstīšanas nometnes, kur viņš piedalījās kā producents.

Pats ieraksts tiešā sadarbībā ar Luisu un mūsu pašu skaņu inženieri Kārli Šteinmani, kas mums ir liels draugs, notika divos piegājienos. Pirmos singlus sarakstījām 2017. gada decembrī, bet pārējo albumu šīs vasaras sākumā. Visi ieraksti notika tepat Latvijā.

Attiecīgi tālāk ierakstu pēcapstrāde šajā vasarā tika uzticēta gan Luisam, gan skaņu inženierim Endijam Boldvinam (Andy «Hippy» Baldwin) no Londonas «Metropolis» studijas.

Mēs vienmēr esam ticējuši – ja gribam būt vienā tirgū ar pasaules lielajiem mūziķiem, mums ir jāskan kā lielajiem mūziķiem.

Attiecīgi gan ieraksta procesā, gan pēcapstrādē kompromisi īsti netiek pieļauti. Visam jābūt līmenī, tāpēc strādājam ar pasaules līmeņa skaņu inženieriem un producentiem.

Pastāsti vairāk par sadarbību ar Luisu!

Luiss ir foršs un supertalantīgs džeks. Skotu izcelsmes producents ir strādājis ar Eliju Goldingu, britu «X Faktora» uzvarētāju Metu Teriju un daudziem citiem.

Mēs paši spējam radīt melodisku rokmūziku ar spēcīgu ritmu, taču vienmēr ir pietrūcis moderna skanējums. Paklausoties Luisa darbus, sapratām, ka viņš ir īstais cilvēks, kurš varētu iedot pareizo skanējumu mūsu dziesmām, kā arī mums bija svarīgs objektīvs viedoklis no malas. Luiss ar paveikto noteikti nelika vilties! 

Par panākumiem jums būtu grēks sūdzēties - iepriekšējais singls «Get Up» izskanējis arī vairākās ārvalstu radiostacijās Vācijā, Austrijā, Šveicē un Lielbritānijā. Kā nolēmāt uzreiz sākt ar ārvalstu, ne Latvijas «šovbiznesa» iekarošanu? 

Esam ļoti priecīgi un pateicīgi, par lielo radiostaciju atsaucību attiecībā uz šo singlu. Tieši Radio SWH un Radio TEV bija tie, kas spēlēja dziesmu vairākas reizes dienā vairākus mēnešus no vietas.

Izlaidām «Get Up» Latvijā šā gada aprīlī, taču mērķis bija skaidrs, ka meklēsim kompānijas, kas var palīdzēt mūsu mūzikai nonākt ārzemju klausītāju redzeslokā.

Šobrīd strādājam ar trīs kompānijām Austrijā, Lielbritānijā un ASV, kas mums palīdz īstenot šo mērķi.

Tas ir smieklīgi, taču daudzi neapzinās, ka vienkārši publicēt mūziku angliski un ielikt to «Spotify» nenozīmē tās izdošanu ārzemēs. Tas ir liels darbs ar vietējām reklāmas kompānijām un izdevējiem, lai dziesma skanētu ārzemju radio.

No kuriem pašmāju un ārvalstu mūziķiem jūs smeļaties iedvesmu?

No pašmāju mūziķiem man patīk «The Sound Poets», esmu bijis uz vairākiem koncertiem. Tā ir grupa, kas spēj nodot klausītājam tiešām plašu emociju spektru.

No ārzemju māksliniekiem.. nezinu, kur sākt! Pats uzaugu ar bītliem un «Queen», izcils songwriting… Kad sāku spēlēt un rakstīt mūziku, sākumā iedvesmojos no «My Chemical Romance», «Green Day» un «Thirty Seconds to Mars», taču šobrīd – «Imagine Dragons», «Foo Fighters», Lēdija Gāga, Pink, LP un pat Toms Odels. Katrs no šiem mūziķiem spēj iedot savas krāsas sajūtu. Citreiz tas ir hiphops un klasiskā mūzika.

No mūsu grupas es noteikti klausos vismierīgāko un «gaudulīgāko» mūziku, kur galveno lomu spēlē tieši melodiskā un emocionālā līnija. Džeki ir vairāk par smago mūziku.

Manuprāt, tas, ko klausāmies, ļoti ietekmē katru no mums. Pirmkārt, cilvēks ir vienīgā uz zemes dzīvojošā būtne, kas spēj sajust šo ritma, melodijas, harmonijas un emociju kombināciju. Otrkārt, tā izsenis ir kalpojusi kā rituāla svarīga sastāvdaļa. Ritms liek mums kustēties un atbrīvo mūs, taču frāžu atkārtošana darbojas kā sava veida programmēšana. Jāseko līdzi, ar ko «barojam» sevi un savas smadzenes.

Foto: Janeta Jumtiņa

Kādi ir grupas tuvākie plāni, neskaitot albuma izdošanu?

Albuma izdošana un visas ap to esošās aktivitātes ilgs noteikti līdz nākamajai vasarai. Priekšā ir vairāki mūzikas video, pāris koncerti un noteikti Eiropas turneja.

Jāatzīst, ka lielākais uzsvars ir tieši uz mārketinga aktivitātēm un grupas menedžmentu. Aktīvi meklējam sadarbības partnerus dažādās valstīs!

Mums ir divi lieli koncerti Latvijā – 16. novembrī Valmierā un 23. novembrī Rīgā. 

Vai plānojat piedalīties kādā konkursā Latvijā, piemēram, «Supernovā»? 

Mums bija doma piedalīties šovā «Supernova», taču tas bija stratēģisks lēmums to nedarīt.

Latvijas zināmo jauno mūziķu (tā sakot, mūzikas slavenību) listi nosaka dalība TV šovos. Ja paskatāmies, kas skan radio topos, kas uzstājas lielākos koncertos, no jaunajiem mūziķiem un grupām tie principā ir tikai TV šovu dalībnieki.

Tas ir forši un mēs priecājamies par citu mūziķu veikumu un panākumiem, taču gribam iet citu ceļu.

Mēs spēlējam ilgtermiņa spēli, kur galvenais uzdevums ir radīt mūziku, kas rezonē ar cilvēkiem, nodod sajūtas, krāsas un emocijas.

Dalība TV šovos un koncentrēšanās uz īstermiņa iespējamo veiksmi un slavu var aizvilināt mūs no mūsu mērķiem. Man patīk teiciens: good is the enemy of great. Šī ir kā mantra mūsu grupā, kad pieņemam kādus plānus.

Ārpus mūzikas ar ko katrs nodarbojaties? Vai arī mūzika ir vienīgais iztikas avots? Tavuprāt, Latvijā tikai ar mūziku ir iespējams nopelnīt? 

Mūzika noteikti nav mūsu vienīgais iztikas avots. Teiksim tā – mūzika vispār nav mūsu iztikas avots. Mums katram ir labi attīstītas prasmes, kas noder mūsdienu darba tirgū.

Es esmu digitālā mārketinga cilvēks jau vairākus gadus. Palīdzu lieliem uzņēmumiem sasniegt savu auditoriju internetā gan Latvijā, gan ārpus tās. Mārtiņš Rudzītis (bass) darbojas lielākajā IT kompānijā Latvijā, Edvīns Rakickis (soloģitāra) ir žurnālists, Linards Lazdiņš (bungas) ir programmētājs. Interesanti ir tas, ka pāris manos mārketinga projektos ir palīdzējusi teju visa grupa. Šis ļoti labi strādā grupas menedžmenta lauciņā, katrs pieliek savu roku!

Mēs vispār esam ļoti aktīva grupa, cenšamies lauzt stereotipus par tipiskajiem rokmūziķiem. Visai regulāri apmeklējam sporta zāli, skrienam, piedomājam par uzturu un ikdienā attīstām sevi mentāli un garīgi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shooting ?#behindthescenes #band #photoshoot #neonsaturdays

A post shared by Neon Saturdays (@neon_saturdays) on

Vasara noslēgusies. Jūs kā siguldieši - ko ieteiktu darīt TVNET lasītājiem šajā drēgnajā rudenī? 

Es ieteiktu nesteigties un uz brīdi apskatīties apkārt. Jā, daba kļūst krāsaināka un zelta rudens Siguldā ir skaists, bet ne par to ir runa…

Rudens ir periods, kad daba samazina tempu un sāk gatavoties ziemai. Cilvēks kā būtne apzinoties vai neapzinoties dzīvo pēc dabas likumiem, attiecīgi šajā gadalaikā būtu vairāk laika jāvelta tieši sevis izzināšanai.

Ne velti rudens tumšajos vakaros mums patīk lasīt grāmatas, skatīties filmas, nevis skriet darbos un lēkāt kādā festivālā. Mēs to jūtam, taču, iespējams, neapzināmies. Darbs ar sevi ir ļoti svarīgs, un tieši rudens, manuprāt, ir labākais laiks, kad tam vairāk pievērsties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu