Makarevičs: "Krievu televīzijas kanālus neskatos jau sen" (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Grupas "Mašina vremeņi" solists Andrejs Makarevičs pēc koncerta Latvijā sniedzis ekskluzīvu interviju žurnālam "Klubs", kurā dalās savās pārdomās par mūsdienu Krieviju. Mūziķis atklāj, ka viņa attieksme pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nemainījās vienā dienā, tomēr šodien viņš vairs nezina, kas notiek, neskatās arī Kremļa propagandas kanālus. Arī viņa draugi neskatās.

Uz jautājumu par propagandu, par varas manipulēšanu ar sabiedrību, viņš atbild: viņaprāt, cilvēki Krievijā uzķeras uz propagandas labi mērķētu, precīzu tehnoloģiju dēļ, kas strādā uz cilvēka psihi, uz primitīvākajiem apziņas slāņiem.

"Ja godīgi, es pat īsti nezinu, ko tur tagad raida, krievu televīzijas kanālus neskatos jau sen, un arī mani draugi neskatās," viņš saka. "Bet skaidrs, ka tās ir labi mērķētas, precīzas tehnoloģijas, kas strādā uz cilvēka psihi, uz primitīvākajiem apziņas slāņiem. Tas viss ir ļoti ciniski, bet augsti profesionāli un uz daudziem tiešām iedarbojas. Un tas nav nekas jauns, tā metodoloģija jau labi zināma kopš Vācijas laikiem, dažos posmos izmantota ASV un ari tagad."

Viņš salīdzina informācijas pasniegšanu Krievijā ar brāļu Strugacku romānu "Apdzīvotā sala", kur darbība norisinās visumā pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās.

"Romānā pieminēti torņi, kas it kā bija uzbūvēti valsts aizsardzībai, bet patiesībā divreiz dienā raidīja viļņus, kas hipnotiski iedarbojās uz valsts iedzīvotājiem, liekot akli ticēt valsts vadībai un pildīt tās komandas.

Interesanti, ka grāmatā šie raidītāji iedarbojās uz astoņdesmit procentiem cilvēku, bet uz divdesmit neiedarbojās... Es domāju, ka tā proporcija apmēram tāda ir arī tagad.

Pilnīgi jābrīnās, cik ģeniāli šie puiši visu bija paredzējuši." 

Andrejs Makarēvičs
Andrejs Makarēvičs Foto: Publicitātes foto

Pilnu interviju lasiet žurnālā "Klubs".

«Mašina vremeņi»
«Mašina vremeņi» Foto: Publicitātes foto
Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu