Gudra un droša pilsēta – Jelgava

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jelgava ir gudra pilsēta (Smart city), kas nozīmē gan viedumu, gan drošības aspektus. Augot pilsētai, aug arī tās iedzīvotāju prasības pret dzīves kvalitāti. Pilsētas 24 stundu videonovērošana ļauj sekot līdzi notiekošajam. Viedās tehnoloģijas sniedz iespēju tiešsaistē uzraudzīt pilsētas infrastruktūru, kā arī rūpēties par sabiedrisko kārtību un drošību.

Pilsētas infrastruktūra un drošība tiek uzraudzīta ar 1645 dažādiem sensoriem. Tas ļauj pietiekami precīzi atbildēt uz jautājumu: "Pilsēta, kā tu jūties?", jo viedo sensoru tīkls sniedz iespēju sekot līdzi satiksmes situācijai, ūdens līmenim upēs, pilsētas apgaismojumam, svārstībām elektrotīklā, noteikt automašīnu numurzīmes, pārliecināties par iekārtu uzlādes līmeni un daudziem citiem parametriem. Savukārt izstrādātā ģeogrāfiskās informācijas sistēma ļauj 3D režīmā modelēt plūdu draudus, apbūves situāciju un dažādu komunikāciju pieejamību konkrētās vietās. Šobrīd tieši Jelgavā ir modernākais Pašvaldības operatīvās informācijas centrs Baltijas valstīs.

Jelgavā satiksmes organizāciju nodrošina inteliģentie satiksmes vadības risinājumi, ielas ir aprīkotas ar sensoriem, kas apkopo informāciju par satiksmes plūsmu. Salīdzinot septembra un pēdējās augusta nedēļas datus Lielās ielas un Jāņa Čakstes bulvāra krustojumā, laikā no pulksten 7.30 līdz 8.30 novērots transporta plūsmas pieaugums par 30%. Tas ir laiks, kad visi dodas uz bērnudārziem, skolām, darbu. Tāpat jāatceras, ka Jelgava ir arī tranzītceļš uz Rīgu braucējiem no citām pilsētām. Intensīva satiksme ir arī darbdienās no pulksten 16 līdz 18, kad cilvēki atgriežas mājās no dienas gaitām, tomēr plūsma nav tik liela, kā no rīta. Kopējais diennakts satiksmes plūsmas pieaugums ir 5,3%. Piemēram, augusta nogalē Lielās ielas un J.Čakstes bulvāra krustojumu 24 stundu laikā šķērsoja 37 168 transportlīdzekļi, bet septembrī – 39 124 transportlīdzekļi. Diennakts satiksmes plūsma katru gadu pieaug. Salīdzinājumam – pērn šo pašu krustojumu augustā vidēji diennaktī šķērsoja 33 800 transportlīdzekļu, bet septembrī – 36 600.

Šobrīd visi luksofori noregulēti optimālā režīmā, lai vienlīdzīgas iespējas būtu visiem satiksmes dalībniekiem. Nakts tumšajā laikā sensori reģistrē automašīnas tuvošanos krustojumam un, ja satiksmes plūsma to atļauj, ieslēdz zaļo gaismu, tādējādi neliekot lieki gaidīt krustojumā. Savukārt dienas laikā šie sensori apkopo informāciju par automašīnu plūsmu, ļaujot pilsētai labāk organizēt satiksmi, sabalansējot visu satiksmes dalībnieku, tostarp gājēju, intereses.

Tehnoloģijas ienākušas arī jelgavnieku ikdienā. Jelgavas pilsētas autobusos mēnešbiļetes ir aizstātas ar e-kartēm, pasažieri var norēķināties arī ar Jelgavas pilsētas iedzīvotāja karti, skolēna apliecību vai norēķinu karti, bet tie, kuri ikdienā brauc ar savu auto, var izmantot viedo transportlīdzekļu novietošanas sistēmu. Īpaši svarīgs infrastruktūras elements mūsdienu apstākļos ir sakari, bez kuriem nevar iztikt ne atsevišķs iedzīvotājs, ne uzņēmējs. Jelgavnieks var izmantot 135 Wi-Fi punktus, bezmaksas iedzīvotāju tālruni 8787, interaktīvo karti un mobilo aplikāciju iedzīvotāju pieteikumu reģistrēšanai un citas iespējas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu