Apkures sezona sākusies - visā Latvijā pakāpeniski sāk ieslēgt apkuri (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Ēku apsaimniekošanas uzņēmumus SIA "Latvijas namsaimnieks" sācis klientu ēkām Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās pieslēgt apkuri, darbinot siltummezglus gaidstāves režīmā. Arī citi Latvijas siltumenerģijas piegādātāji ir "atklājuši" apkures sezonu. 

"Brīdī, kad notiek straujākas laika apstākļu izmaiņas, pakāpeniska apkures sezonas sākšana, izmantojot siltummezglu gaidstāves režīmu, ir būtiska gan no komforta, gan arī no energoefektivitātes viedokļa. Tas nepieciešams, lai pēc sausās vasaras neļautu ēku konstrukcijām pilnībā atdzist un uzņemt mitrumu. Uzsildīt pilnībā atdzisušu daudzstāvu ēku nozīmē papildus slodzi apkures sistēmai un paaugstinātas siltumenerģijas izmaksas pirmajos ziemas mēnešos," skaidroja "Latvijas namsaimnieka" vadītājs Mihails Čerņavskis.

Apkures sistēmas pieslēgšana gaidstāves režīmā, negaidot vispārēju gaisa temperatūras kritumu, ļauj ēku siltummezglu automātikai kompensēt temperatūras svārstības, nedaudz piesildot ēku naktī, bet atslēdzoties pa dienu, kamēr vēl temperatūra kritiski nepazeminās.

"Samērā maldīgs ir pieņēmums, ka pēc iespējas vēlāk uzsākta apkures sezona nodrošinās arī mazāku siltumenerģijas patēriņu un zemākus rēķinus. Bieži vien, nogaidot līdz brīdim, kad gaisa temperatūra ir stabili noslīdējusi līdz plus astoņiem vai plus pieciem grādiem, ēka ir atdzisusi pilnībā un sākusi akumulēt aukstumu. Tādos gadījumos ēkas uzsildīšanai būs nepieciešams gan ilgāks laiks, gan arī lielāks siltumenerģijas apmērs. Tāpēc ēku īpašniekiem ir ieteicams savlaicīgi sāk darbināt apkures sistēmas, lai pakāpeniski pārietu pastāvīgās apkures režīmā," pauda Čerņavskis.

Uzņēmuma pārstāviji piebilst, ka, pateicoties ilgstoši siltajam laikam, šogad apkures sezona sākta par vismaz desmit dienām vēlāk nekā pērn.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu