Ja LM piešķirs papildu naudu, VSAC darbinieku algas varētu pieaugt par €136

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Labklājības ministrijas (LM) finanšu pieprasījuma atbalstīšanas gadījumā valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) darbinieku atalgojums varētu pieaugt par 136 eiro mēnesī, kas "uz rokas" ir 95 eiro, aģentūrai LETA skaidroja ministrijas valsts sekretāra vietniece Indra Kārkliņa.

Pēc viņas paustā, ja tiks atbalstīts LM iesniegtais papildus finanšu pieprasījums, tad 2019.gadā pieaugums varētu sasniegt darbinieku cerētos 100 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, tomēr pieauguma apmērs būs atkarīgs no nodarbinātā mēnešalgas grupas un kategorijas.

Kārkliņa norādīja, ka 3.kategorijas atalgojums palielinātos vidēji par 98 eiro pirms nodokļu nomaksas jeb 67 eiro "uz rokas", Vienlaikus darbiniekiem pienāktos arī papildu sociālās garantijas, kas gadā būtu mēnešalgas apmērā, līdz ar to, var teikt, ka pieaugums pirms nodokļu nomaksas varētu būt vidēji 136 eiro mēnesī jeb 95 eiro "uz rokas".

Vienlaikus Kārkliņa norādīja, ka 2020.gadā pieaugums pirms nodokļu nomaksas varētu būt vidēji 181 eiro mēnesī, kas "uz rokas" ir 124 eiro, bet 2021.gadā pieaugums pirms nodokļu nomaksas varētu būt vidēji 361 eiro mēnesī, kas "uz rokas" ir 249 eiro.

Kārkliņa informēja, ka LM jau iesniegusi priekšlikumus papildu finansējuma piešķiršanai prioritāro pasākumu ietvaros, lai nodrošinātu pakāpenisku atalgojuma paaugstināšanu līdz 100% no maksimālā mēnešalgas apmēra.

Ministrija prioritāro pasākumu ietvaros iesniedza pieprasījumu 2019.-2021.gadam. 2019.gadā pieprasīti 6,4 miljoni eiro, lai palielinātu nodrošinātu VSAC darbiniekiem atalgojumu ne mazāku kā 75% no maksimālā mēnešalgas apmēra, un sociālajām garantijām, kā arī piemaksas par īpašiem apstākļiem palielināšana no 10% šobrīd līdz 25%.

2020.gadā nepieciešams 8,1 miljons eiro, lai nodrošinātu darbiniekus ar atalgojumu, kas nav mazāks kā 80% no maksimālā mēnešalgas apmēra, un sociālajām garantijām sociālajām garantijām, kā arī 2021.gadā un turpmāk ik gadu nepieciešami 16 miljoni eiro apmērā, lai nodrošinātu darbiniekus ar līdz 100% no maksimālā mēnešalgas apmēra un sociālajām garantijām.

Vienlaikus ministrija, lai atbalstītu valsts sociālās aprūpes centrus, kuros uzturas bērni, pieprasījusi vēl 600 000 eiro motivācijas pasākumu turpināšanai.

Papildus Kārkliņa informēja, ka, lai panāktu VSAC strādājošo ārstniecības personu atalgojuma paaugstināšanu līdzīgi kā ārstniecības iestādēs, tika iesniegti priekšlikumi papildu finansējuma piešķiršanai 900 000 eiro apmērā budžeta apakšprogrammā "Aprūpe valsts sociālās aprūpes institūcijās", tostarp VSAC "Rīga" lūgti 392 717 eiro, VSAC "Kurzeme" - 143 775 eiro, VSAC "Vidzeme" - 135 959 eiro, VSAC "Zemgale" - 104 884 eiro, VSAC "Latgale" - 166 352 eiro. 2020.gadā lūgts 1,1 miljons eiro, bet 2021.gadā - 1,3 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka šodien valsts sociālās aprūpes centru darbinieki īsteno astoņas stundas ilgu badastreiku, pavēstīja Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrejs Jirgensons.

Valsts sociālās aprūpes centru darbinieki piedalīsies astoņu stundu badastreikam, jo vēlas, lai zemāk atalgotajiem darbiniekiem, kuri patlaban saņem tikai 430 eiro lielu bruto algu, atalgojums tiktu palielināts vismaz par 100 eiro.

Viņš sacīja, ka darbinieki nav apmierināti ar savu zemo atalgojumu, kurš ilgstoši nav mainījies. Pēc viņa paustā, arodbiedrība mēģinājusi saprast, kā varētu nodrošināt, lai darbinieki tiktu sadzirdēti, tomēr nevēlējās sākt streiku, jo tādā gadījumā ciestu viņu aprūpētie cilvēki. Šī iemesla dēļ arodbiedrība nolēma pieteikt vienas dienas badastreiku, lai pievērstu politiķu un Finanšu ministrijas uzmanību.

Labklājības ministrija nākamgad budžetā jau ir pieprasījusi papildu 6,4 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem.

Reirs trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pastāstīja, ka šādu pieprasījumu Labklājības ministrija iesniegusi kā prioritāru pasākumu nākamā gada budžetam. Labklājības ministrija rosina nākamgad piešķirt 6,4 miljonus eiro, 2020.gadā - 8,1 miljonus eiro, bet 2021.gadā un turpmāk ik gadu 16 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai sociālās aprūpes centros.

Tāpat ministrija rosina paredzēt atbalstu valsts sociālajiem aprūpes centriem, kuros uzturas bērni. Tas paredz 0,6 miljonus eiro atlīdzībai ik gadu, sākot ar 2019.gadu.

Kopumā Latvijā ir pieci valsts sociālās aprūpes centri ar 27 filiālēm, kur kopumā ir 4103 vietas. Sākot ar 2013.gadu sociālās aprūpes centru darbinieku atalgojums ir pakāpeniski palielināts, uzsver Labklājības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu