Lietuva varētu sākt netālu no Latvijas esošās Sventājas ostas atjaunošanu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ogļu pārkraušana ostā. Ilustratīvs foto
Ogļu pārkraušana ostā. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

Lietuvā nākamgad varētu sākties netālu no Latvijas robežas esošās Sventājas ostas atjaunošana, paziņojis valdības kanclers Aļģirds Stončaitis.

Piektdien Sventājas osta, ko līdz šim pārvaldīja Klaipēdas valsts jūras ostas direkcija, beidzot nodota Palangas pašvaldības pārziņā. Tādu lēmumu martā pieņēma Lietuvas valdība un aprīlī apstiprināja Seims.

Osta gan joprojām paliks valsts īpašumā, bet Palangas pašvaldība varēs pievērsties tās atjaunošanai.

Pirmajā darbu posmā domāts ierīkot zvejniekiem nepieciešamo infrastruktūru, bet ar laiku attīstīt arī jahtu tūrismu, ļaujot Sventājai veidoties kā spēcīgai kūrvietai. Vienlaikus ostā vajadzības gadījumā varētu patverties arī robežsargu kuģi.

Kā izteicies Palangas mērs Šarūns Vaitkus, ilgākā perspektīvā ostas atjaunošana nav iedomājama bez mola izbūves, kas, pēc viņa teiktā, palīdzētu apturēt arī smilšu aizplūšanu Latvijas virzienā.

Valdības kanclers norādījis, ka pirmais atjaunošanas darbu posms varētu izmaksāt aptuveni trīs miljonus eiro. Šī summa ietvertu piebrauktuvju un daļas piestātņu sakārtošanu.

"Domājam, ka pirmā posma darbi varētu sākties nākamgad. Tam tiks paredzēti Eiropas līdzekļi, panākta vienošanās, ka piedalīsies Palangas pašvaldība, paredzēta arī piekrastes zvejnieku asociāciju iesaistīšanās," viņš sacījis žurnālistiem Klaipēdā.

Pēc Palangas mēra teiktā, Sventājas ostu "būtu vajadzējis atjaunot jau vakar". "Mēs pārāk ilgi esam runājuši par šo ostu, visas līdzšinējās valdības allaž deklarējušas, ka tā ir prioritāte," norādījis Vaitkus. "Mūsu pašvaldība tagad būs tas instruments, kas nodrošinās, lai iecere virzās uz priekšu un nepaliek gulēt atvilktnēs."

1999.gadā Sventājas osta stipri cieta viesuļvētrā "Anatolijs", kas nopostīja tās dienvidu molu, ļaujot smiltīm skaloties uz Latvijas pusi.

2011.gada jūnijā Sventājas osta tika svinīgi atklāta pēc rekonstrukcijas un padziļināšanas, bet jau desmit dienas vēlāk atkal kļuva neizmantojama, kad vasaras sākumam neraksturīgi lieli viļņi iztīrītajā ostas kanālā sanesa atpakaļ smiltis, jo tehniskajā projektā nebija paredzēts tūlīt nostiprināt vietas, kas visvieglāk varētu aizsērēt.

Pēckara gados Sventājas ostu izmantoja nelieli zvejnieku kuģīši, un tā tika uzturēta par piekrastes zvejnieku līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu