"Mums vienmēr ir divas iespējas - cīnīties vai padoties!"

Lauma Lazdiņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Christina Aldan
Christina Aldan Foto: Gints Bāliņš/TVNET

No nabadzīgas amerikāņu meitenes ar lieliem sapņiem līdz veiksmīgai uzņēmējai, mentorei, TEDx runātājai un trenerei, kura iedvesmo sievietes visā pasaulē uzsākt un attīstīt savas idejas un biznesu - tāda ir Kristīna Aldana (Christina Aldan), biznesa guru no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), kura  viesojās Rīgā, lai 'DevOpsDays Riga 2018' konferences ietvaros pastāstītu par emocionālās inteliģences lomu tehnoloģiju pasaulē. Ekskluzīvā intervijā portālam TVNET Kristīna dalījās ar savu iedvesmojošo dzīvesstāstu un pastāstīja par tehnoloģiju nozīmīgo lomu mūsu sapņu īstenošanā. 

«Sveika! Esmu Kristīna! Priecājos ar tevi iepazīties!», šajā tik bieži dzirdētajā standartfrāzē ieskanas patiesa sirsnība un siltums. Pretī man veras divas brūnas, dzīvesgudras acis, un Kristīnas rokasspiedienā jaušama gan pārliecinātība par sevi, gan enerģija un dzīvesprieks.

Kristīna tikko ir pabeigusi sniegt precīzi piecu minūšu prezentāciju 'DevOpsDays Riga 2018' dalībniekiem par robotizāciju. Pēc prezentācijas Kristīna man atzīstas, ka daudz grūtāk esot sagatavoties īsai ekspresprezentācijai nekā vairāku stundu work-shop, jeb, latviski runājot, darbsemināram, jo ierobežotā laika formāta dēļ rūpīgi jāizvēlas katrs teiktais vārds.

«Man Rīga ļoti patīk! Šeit ir tik zaļš salīdzinājumā ar to tuksnesi, kurā es dzīvoju,» smejas Kristīna, kura par mājām šobrīd sauc ASV "grēku pilsētu" Lasvegasu. Taču, lai baudītu tādu dzīvi, kā šobrīd, un kļūtu par veiksmīgu un vairākkārt apbalvotu uzņēmēju, Kristīnai nācies sākt visu no nulles.

«Es uzaugu lielā nabadzībā, četru bērnu ģimenē,» savu stāstu atklāti iesāk Kristīna. «Mēs ar ģimeni dzīvojām Mičiganas štatā, mazā būdiņā, kurā nebija pat ūdensapgādes. Abi mani vecāki smagi strādāja, lai ģimeni nodrošinātu, un man, kā vecākajam bērnam, nācās agri pieaugt.

Bērnībā es bieži mēdzu gulēt zālienā, vērties debesīs un domāt - reiz es no šejienes izlauzīšos. Un man tas izdevās. Taču vairākus gadus man bija grūti publiski runāt par savu bērnību un nabadzīgajiem apstākļiem, kādos uzaugu. Tomēr esmu sapratusi, ka sevis pilnīga apzināšanās un pieņemšana man vairāk ļauj saprast savu vērtību.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Tiesa, trūcīgie apstākļi, kādos uzaugu, ir atstājuši neizdzēšamu nospiedumu uz manu dzīvi. Lai gan tagad mani rēķini allaž ir nomaksāti, finansiāli jūtos stabili un ikdienā braucu ar «Lexus», es joprojām ļoti uzmanīgi izturos pret tēriņiem un naudu,» bilst Kristīna.

Sarežģītā bērnība Kristīnā ielikusi spēcīgu vēlmi cīnīties un pierādīt sevi: viņa ir studējusi ķīmisko inženieriju, datorzinātnes, iemēģinājusi roku padsmit dažādos darbos, nodibinājusi savu digitālo pakalpojumu uzņēmumu «LG Designs» un attīstījusi dažādas prasmes, tostarp, publisko runu, emocionālo inteliģenci, koučingu, uzņēmējdarbību u.c.

Taču sevis pilnveidošana nekad nav bijusi Kristīnas vienīgais mērķis. Savā karjerā viņa vairākkart novērojusi grūtības sievietēm tikt pamanītām, pieņemtām un cienītām darba vietās, it īpaši tehnoloģiju nozarē. Kristīna nolēma, ka vēlas sievietēm palīdzēt uzdrošināties, cīnīties un piepildīt savus sapņus, sniedzot atbalstu caur dažādām klātienes un neklātienes programmām un projektiem.

«Es vēlos palīdzēt sievietēm visā pasaulē izlauzties no tām situācijām, kurās viņas jūtas iestrēgušas,» saka Kristīna. «Es vēlos viņām dot tos rīkus, padomus un atbalstu, kura man bija trūcis.»

Viens no Kristīnas vadītajiem projektiem ir «Fierce Women Project», kura mērķis ir apvienot dažādu jomu līderus, lai palīdzētu jaunām sievietēm un meitenēm no visas pasaules apzināties savu potenciālu un iedvesmot viņas spert pirmos soļus savu sapņu īstenošanā. Projekts šobrīd darbojas gan kā on-line, gan off-line platforma, kurā var iesaistīties jebkura sieviete un saņemt atbalstu, padomu un iedrošinājumu no pieredzējušiem cilvēkiem un jomu ekspertiem.

«Tehnoloģijas ir lielisks veids, kā mēs varam būt tuvāki viens otram, sniegt atbalstu un palīdzēt augt. Ir neskaitāmas programmas un platformas, kurās mēs varam rast to atbalstu - emocionālo, karjeras, psiholoģisko u.c., - kas mums visvairāk nepieciešams,» stāsta Kristīna.

«Mums vienmēr ir divas iespējas: cīnīties vai padoties,» saka Kristīna. «Un tehnoloģijas mums palīdz cīnīties un īstenot savu potenciālu. Šorīt es uzzināju, ka kāds man pazīstams cilvēks labprātīgi izvēlējies aiziet no savas dzīves… (Kristīnas balss aizlūzt.) Es zinu, kā tas ir, - just zaudējumu, sāpes, vilšanos un vēlēšanos padoties. Un es vēlos darīt visu, lai citi cilvēki nejustu tos pārdzīvojumus, ko es reiz esmu jutusi. Tādēļ es gribu parādīt, ka vienmēr pastāv izeja un ceļš augšup.

Esot dziļā izmisumā, ir grūti ieraudzīt izejas durvis. Mana misija ir parādīt šīs durvis, iemācīt prasmes, kas ļaus tikt vieglāk galā ar sarežģītām un šķietami bezizejas situācijām.»

No Kristīnas staro viedums, ko ierasts vērot cilvēkos, kam aiz muguras jau garš mūžs. Veroties Kristīnas jauneklīgajā sejā, grūti noticēt, ka viņa tuvojas 50 gadu slieksnim.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vaicāta par lietām, ko viņa vēlētos vēl dzīvē paveikt, Kristīna smaida un saka: «Es noteikti vēlētos paviesoties Palau salā Okeānijā. Varbūt izklausīsies dīvaini, bet man ļoti patīk medūzas, un tur ir tāds unikāls medūzu ezers, kurā ir iespējams peldēties.»

Šķiroties no Kristīnas, man nav šaubu, ka šī Mičiganas meitene, kura ar lielu gribasspēku ir mainījusi ne vien savu, bet arī neskaitāmi daudz citu sieviešu dzīves, piepildīs arī šo sapni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu