Indonēzijas zemestrīcē un cunami vismaz 384 bojāgājušie

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zemestrīces postījumi Indonēzijā, Sulavesi salā
Zemestrīces postījumi Indonēzijā, Sulavesi salā Foto: Reuters/ScanPix

Indonēzijas Sulavesi salu piektdien skāra zemestrīce un tai sekojošs cunami, kas prasīja vismaz 384 cilvēku dzīvības, 29 cilvēki pazuduši, bet vēl 540 guvuši nopietnus ievainojumus, sestdien paziņoja Nacionālā katastrofu vadības aģentūra.

Sulavesi salā piektdien notika divas zemestrīces, no kurām otrā bija 7,4 magnitūdas stipra. Otrā zemestrīce izraisīja līdz pat trīs metrus augstu cunami, kas sasniedza salas piekrasti pie Centrālās Sulavesi provinces galvaspilsētas Palu.

Kā pavēstīja katastrofu aģentūras pārstāvis, domājams, ka upuru skaits pieaugs, jo šobrīd dati ir tikai no Palu, kur cunami sapostījis vai sagrāvis tūkstošiem māju. 380 000 iedzīvotāju lielā Palu ir uzbūvēta ap šauru līci, kas acīmredzami pastiprināja cunami spēku.

Kā pavēstīja katastrofu vadības aģentūras pārstāvis, joprojām nav zināms "desmitiem līdz simtiem" cilvēku liktenis, kuri piedalījās pludmales festivālā Palu rajonā, kuru skāra cunami.

Tāpat nav informācijas no kaimiņos esošā Dongalas rajona un Mamudžu pilsētas, kuras arī skāra cunami. Zemestrīce nodarījusi postījumus ceļiem, elektroenerģijas un telekomunikāciju tīkliem, kas sarežģī situācijas novērtēšanu.

Ar mobilo tālruni uzņemtajos videokadros, kurus pārraidījis televīzijas kanāls "Metro TV", bija redzams, kā cunami viļņi triecas pret ēkām Palu.

Cunami skāris arī citas apdzīvotās vietas gar piekrasti, un informācijas vākšanai par postījumiem un cietušajiem nosūtīti armijas lidaparāti. Varasiestādes izteikušas cerību, ka ārvalstis varētu Indonēzijai sniegt savus satelītattēlus, lai tā varētu novērtēt situāciju un sagatavot palīdzību.

Zemestrīces nodarīto postījumu dēļ joprojām slēgta Palu lidosta, kurā var nolaisties tikai helikopteri.

Zemestrīce arī sagrāvusi Palu cietuma sienas un no tā 560 iemītniekiem vairāk nekā puse aizbēgusi, ziņo vietējie mediji.

Kā pavēstīja cietuma direktors, sargi nemēģināja cietumniekus apturēt, jo bija atslēgusies elektrība un viņi bijuši mazākumā, kā arī glābušies paši.

Varasiestāde nemēģina notvert izbēgušos cietumniekus, jo ir noslogotas ar palīdzības sniegšanu zemestrīces un cunami upuriem.

Dažas stundas pirms tam šajā pašā Indonēzijas daļā jau bija pieredzēta vājāka zemestrīce, kas sagrāva vairākus desmitus ēku. Šajā zemestrīcē vismaz viens cilvēks gājis bojā, bet desmit guvuši ievainojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu