ASV pirmo reizi avarē iznīcinātājs F-35 (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lidmašīnas F-35B katastrofas vieta ASV Dienvidkarolīnas štatā
Lidmašīnas F-35B katastrofas vieta ASV Dienvidkarolīnas štatā Foto: Rueters/Scanpix

ASV Dienvidkarolīnas štatā pirmo reizi avarējis visdārgākais un modernākais gaisa spēku iznīcinātājs F-35B. Aptuveni 100 miljonus ASV dolāru vērtās lidmašīnas katastrofas iemesli pagaidām vēl nav noskaidroti, taču pilotam izdevies veiksmīgi katapultēties un viņš šajā negadījumā nav cietis.

F-35 ir pats vērienīgākais un dārgākais projekts militārās aviācijas vēsturē. Tā realizācijas programma ir paredzēta 30-40 gadiem, un šajā laikā lidmašīnas ražotājs ir iecerējies piegādāt tirgum vairāk nekā 3000 šāda tipa lidaparātu.

ASV Dienvidkarolīnas štatā avarējušais modelis F-35B ir viena no dārgākajām šā tipa lidmašīnas modifikācijām, jo pieļauj arī vertikālu pacelšanos, bet ieskrējienā tam ir nepieciešams ļoti īss skrejceļš. Minētā tipa lidmašīnas vēlas iegādāties arī Lielbritānijas bruņotie spēki, kas tās izmantos savos jaunajos aviācijas bāzes kuģos.

Iznīcinātāja F-35 katastrofa ir notikusi tikai nākamajā dienā pēc pirmajām šādu lidmašīnu kaujas operācijām Afganistānā. Lidmašīnas ražotājam Lockheed Martin incidents Dienvidkarolīnā varētu būt ļoti nepatīkams, jo daudzas valstis, to skaitā Beļģija un Vācija patlaban apsver iespēju iegādāties šīs lidmašīnas. Nozares pārzinātāji gan arī pieļauj iespēju, ka interese par F-35 tiekot izrādīta, lai nokaulētu zemākas cenas nākotnē modernizētajām Eurofighter lidmašīnām. Bāzes modelis F-35A maksā 94 miljonus dolāru, bet F-35B – 121 miljonu dolāru, taču lidmašīnu piegādes cenu ietekmē dažādi faktori, to skaitā bruņojums, apmācību programmas un laiks, kas rindā jāpavada, kamēr tās tiek saņemtas.

Līdz šim Lockheed Martin ir izgatavojis un pasūtītājiem piegādājis 320 lidmašīnas F-35 ar paaugstinātu spēju būt radariem neredzamām. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas ap 400 miljardu ASV dolāru apmērā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu