Pilsoniskā aktivitāte - atslēga atmaskojumiem Skripaļa lietā un Latvijas vēlēšanu veiksmei

Sandra Veinberga
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pēdējo nedēļu atklājumi un atmaskojumi (tā saucamajā Skripaļa indēšanas lietā) nopietni sarežģījuši Krievijas prestižu starptautiskajā plānā. Bellingcats izraktie fakti, izgaismojot krievu GRU spiega Ruslana Boširova patieso identitāti, atklājuši daudz jauna ne tikai par spiegu zemo darba standartu kaimiņvalstī, bet arī par Putina melu impērijas patiesajiem vaibstiem. Šajā gadījumā Krievija vairs nevarēs atcirst izaicinošu „nē“ visiem loģiskajiem argumentiem, kā tas tika praktizēts līdz šim. Kas īsti ir pilsoniskā aktivitāte jeb civilā nepiekāpība? Ja reiz tā palīdzēja atmaskot krievu indētājus Lielbritānijā, vai nevaram arī mēs paši ar šo maģisko instrumentu rīkoties, velkot pareizo lozi vēlēšanu biļetenu izvēlē?

Pilsoniskā žurnālistika

Starptautiskā organizācija Bellingcat brita Eliota Higinsa (Eliot Higgins) vadībā ir ļoti uzskatāms pilsoniskās žurnālistikas piemērs. Tajā darbojas privātpersonas, kas, izmantojot esošos avotus internetā, cenšas atrast faktus un pierādījumus pārkāpumiem, kurus Kremlis oficiāli kategoriski noliedz. Ieskaitot krievu ķīmisko ieroču izmantojumu Sīrijā, Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Ukrainas teritorijā, Skripaļu (tēva un meitas) slepkavības mēģinājumu Lielbritānijā u.c. Lai atmaskotu šos krievu publiskos melus, ir vajadzīga prasme, pacietība, darba spējas un apņēmība.

Pateicoties šiem amatieru darba rezultātiem, tagad ir skaidrs, ka abi druknie krievu puiši, kurus tumšajās jakās fiksējušas novērošanas kameras Lielbritānijas Salsberijas (Salisbury) pilsētā, ir saistīti ar slepkavības mēģinājumu. Viņi abi arī ir reālie „killeri“ jeb Krievijas valdības apmaksātie slepkavas, kas nogalina cilvēkus politisko motīvu vārdā. Abi patiešām strādā militārajā izlūkošanas organizācijā GRU, ieņem šajā organizācijā augstus posteņus un esot pat saņēmuši Vladimira Putina apbalvojumus par savu darbu spiegošanā. Protams, Krievija šīs apsūdzības noliedz, taču pilsoniskajiem žurnālistiem izdevās atrakt pierādījumus. Tie liecina ka abi vīrieši nav tūristi, viņus faktiski sauc pavisam citādi: piemēram, Ruslans Boširovs nav uzņēmējs, bet gan GRU virsnieks Anatolijs Čepiga. Viņš sācis militāro dienestu jau 18 gadu vecumā, ar izcilību pabeidzis savas spiegu skolas, strādājis speciālajās vienībās Čečenijā (20662/74854) un Austrumukrainā. Par savu ieguldījumu it kā Ukrainas „frontē“ esot saņēmis pat Krievijas varoņa medaļu no Vladimira Putina 2014. gadā. ar ko īsti Anatolijs izcēlies savā darbā tik pamatīgi, ka Kremļa saimnieks Putins viņu apbalvojis? To precīzi uzzināt nav izdevies. Šie dati ir Krievijas valsts noslēpums. Skaidri zināms tikai viens, ka apbalvojums saņemts par „miera aizstāvības darbu“, kas nozīmē skaudru izdarīšanos Austrumukrainā, Sīrijā vai Čečenijā. Tātad, izpētot divu „Krievijas tūristu“ reālo biogrāfiju, Bellingcat izmeklētājiem ir izdevies pierādīt, ka šie kungi nav tūristi, bet gan divi profesionāli krievu spiegi, kuri Lielbritānijā realizēja slepenu, Kremļa vadītu mērķtiecīgas slepkavošanas akciju. Taču abi iekrita, jo nestrādāja Štirlica līmenī.

Nemākulīgie spiegi

Tīmeklis jeb internets ir sarežģīta informatīvā bedre. Tajā virmo apjomīgs „sēnalu faktu“ paisums, amatieriski „pētījumi“, sagudrotas konspirācijas teorijas, melīgi apgalvojumi un smieklīgi atklājumi. Tāpēc sākumā Bellingcat „rokošās žurnālistikas“ darbību uzlūkoju ļoti skeptiski. Tagad tā vairs nedomāju, jo viņu sarūpētais informatīvais materiāls atklāj aizvien jaunus faktus par, piemēram, Malaizijas lidmašīnas notriekšanas apstākļiem, kurus nebija pamanījusi pat starptautisko ekspertu izmeklēšanas komisija. Taču punktu manai skepsei pielika pēdējais Bellingcats atklājums Novičoka slepkavības mēģinājuma lietā Lielbritānijā. Pierādot ar faktiem, ka slepkava nav Boširovs, bet gan Anatolijs Čepiga. Tas, kurš dzimis mazā ciematiņā Nikolajevkā Amūras apgabalā (1979. gada 5. aprīlī). Tur viņu atceras skolas biedrenes un skolotājas. Pēc tam izglītojies Blagoveščenskas kara skolā, „specnazā“, ņēmies pa Čečeniju, kur arī izcēlies ar čaklumu. Te kļuvis par militārās izlūkošanas spiegu un vēlāk GRU virsnieku ar jaunu segvārdu un palamu - Ruslans Boširovs. Žurnālistiem izdevies pat atrast Čepigas un Boširova fotogrāfijas, kur redzams, ka mums ir darīšana (abos gadījumos) ar vienu un to pašu personu. Taču Krievijas amatpersonas turpina noliegt. Kremlis purina galvu, bet Komsomoļskaja pravda spītīgi piesaista krievu militāro ekspertu, lai visiem spēkiem „pierādītu“, ka britiem un pilsoniskajiem žurnālistiem nav taisnība. Taču aizstāvība neizdodas. Čepiga fotogrāfijās izskatās tieši tāpat kā Boširovs, turpretī militārajā skolā esot jāstudē pieci, nevis četri gadi (kā norāda Bellingcats). Tas, vai šajā skolā jāstudē četri vai pieci gadi, protams ir faktu kļūda. Taču tā ir nebūtiska un nemaina lietas būtību par notikušo: Krievija bija pasūtījusi Skripaļa slepkavību un to realizēja divi GRU līdzstrādnieki (krievu spiegi), appūšot upuru dzīvesvietas ieejas durvis ar indi Novičok. Rezultātā upuri - bijušais krievu izlūks Skripaļs un viņa meita smagā stāvoklī tika nogādāti slimnīca. Vēlāk Novičok indi atkritumos (skaistā pudelītē) atrada arī kāds Lielbritānijas bezpajumtnieks. Aplaimodams „ar smaržām“ savu draudzeni, viņš draudzeni negribot nogalināja ar tā paša Novičoka palīdzību. Notikumu attīstība - kā filmā.

Kā redzat - Putina apbalvotais virsnieks un spiegs strādā slikti. Aizbrauc uz svešu zemi. Bez sirdsapziņas pārmetumiem tur noindē cilvēkus publiskajā telpā. Pēc tam atgriežas mājās Krievijā pie savas sievas un dēla. Pēc tam krievu televīzijā tēlo tūristu, kas apmeklējis Lielbritāniju baznīcu arhitektūras pētniecības nolūkos. Lai noskaidrotu vairāk un sīkāk par šo algoto Kremļa slepkavu, varat lasīt šeit angļu un krievu valodā (1).

Kā tas varēja notikt, ka Putina impērijā pat skoloti spiegi vairs neprot strādāt profesionāli? Par politiķiem nemaz nerunājot? Taču neprofesionāli pilsoniskie žurnālisti viņus atklāj un parāda pasaulei savārītās nejēdzības, pie pilna apgaismojuma.

Melu laiks

Domāju, ka neviens no mums (parastajiem cilvēkiem) savā ikdienas dzīvē vairs nejūtas drošs, zinot, ka pa ielām skraida krievu GRU spiegi ar nāvējošu indi Novičok, kas sapildīta glītā Nina Ricci „Premier Jour“ smaržu flakoniņā (2). Tas nav patīkami, taču Krievijas izlūkdienests tā dara. Nav izslēgts, ka tepat Rīgā vai Liepājā, piemēram, nepastaigājas kārtējais „boširovs“ ar indes flakoniņu kabatā, apdraudot mūsu rūpīgi sargāto publisko telpu. Pārnestā nozīmē līdzīgas akcijas šobrīd norisinās priekšvēlēšanu telpā. Mediju sfēra katru dienu bārsta mums partiju solījumus. Rīgas sabiedriskais transports aplīmēts ar prokremliskās Saskaņas deputātu skarbajām sejām, solot bargu izdarīšanos, ja viņi tiks pie varas. Liepājā Lemberga partijas ZZS deputātu caururbjošie vaibsti apšauda līdzīgi. Gan no uzarta lauka pie Aizputes, gan no vitrīnas pie koncertzāles un Rožu laukumā. Viņi - tie, kas vēlas tikt pie varas, pašlaik mūs aplenkuši. No visām pusēm. Vai mēs, vēlētāji, šo partiju psiholoģisko bloķēšanu izturēsim? Vai spēsim mierīgi un pārdomāti izlemt, par ko balsot? Nepakļaujoties spiedienam no malas? Saprotot, ka tie, kas rēgojas visvairāk, nav tie labākie un vēlamākie mūsu Saeimā.

Partijas, kas pretendē uz vietu Jēkaba ielas namā, ir atšķirīgas. Dažām no tām ir flakoniņš ar „novičok“ indi azotē. Tiekot pie varas, viņi indēs un pakļaus šo valsti savām, vajadzībām, pārvēršot Latvijas Republiku privātajā „SIA Latvijas valsts". Mēs labi zinām, ka viņi ir bijuši pie varas. Tieši viņu dēļ mēs netiekam pie labklājības un pārticības tik ātri, kā tas faktiski ir iespējams. Taču šie ļaudis, tieši tāpat kā Kremļa televīzija, turpina noliegt savu vainu un turpina solīt to, ko nespēj vai nevēlas izpildīt. Tie, kas vēlēšanās atkal balsos par šiem blēžiem, kuri vienmēr noliedz savu vainu, ir un paliks mūsu valsts nodevēji.

Par ko tad vēlēt vēlēšanās, lai nekļūtu par savas valsts nodevēju?

Pajautājiet to jauniem cilvēkiem. Tiem, kam pieder šīs valsts nākotne. Viņi jums pateiks pareizo atbildi, jo būvēs un cels mūsu Latviju tālāk.

Paļaujieties uz nākotni.

Tik vienkārši tas ir.

-----

(1) Skripal Suspect Boshirov Identified as GRU Colonel Anatoliy Chepiga

(2) Novichok attack: killer liquid was smuggled in using fake Nina Ricci perfume bottle

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu