Krāšņi nosvinēts “Liepājas Mākslas forums”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Liepājas mākslas forumu" atklāj mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča
"Liepājas mākslas forumu" atklāj mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča Foto: Valters Pelns

Aizvadītajā nedēļas nogalē, no 28. līdz 30. septembrim, Liepāju pāršalca mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Trīs dienās Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” piedzīvoti 13 kultūras notikumi, kas Liepājā pulcēja māksliniekus no visas pasaules un plašu apmeklētāju skaitu no Kurzemes reģiona, Rīgas un citām Latvijas vietām, kaimiņu zemes Lietuvas, Igaunijas un Skandināvijas.

Forums apvienoja mūziku, kino, deju, vizuālo mākslu, starpžanru mākslas darbus, lai kopā ar aizrautīgiem un izciliem māksliniekiem no Latvijas, Beļģijas, Zviedrijas, Austrālijas, Islandes un Austrijas mākslas valodā runātu par mūsu laika aktualitātēm.

“Mūsdienu mākslas festivāls ir dažādu redzējumu koncentrāts, kur dažās dienās raibā notikumu virknē, mēs varam pieredzēt un atklāt jaunas perspektīvas, kas ļauj apšaubīt pašsaprotamo, uzdod jautājumus, paplašina apziņu un sniedz iespēju satikties ar citādo. Laikmetīgie mākslas darbi ir ar humoru, poētiski vai skaisti, tiem nav jābūt kaut kam ārkārtīgi drūmam vai sarežģīti nopietnam, bet tie noteikti stāsta par laiku, kurā dzīvojam,” festivālu atklājot, stāsta tā mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Piektdienā ar nebijušu muzikālo pieredzi foruma apmeklētājus pārsteidza renesanses un laikmetīgās mūzikas programma “Melnāks par melnu” beļģu ansambļa “Ictus Ensemble” un Evas Reiteres izpildījumā. Ansamblis mūziku radīja, spēlējot gan ģitāru un flautu, gan arī kā mūzikas instrumentus izmantojot dažādus  sadzīviskus rīkus – zobu birsti, pumpi, mutē sprakšķošas karameles. Atklāšanas vakaru noslēdza “Lēnās dejas” kopā ar režisoru Vladislavu Nastavševu un eksperimentālās mūzikas grupu “Ezeri”.

Sestdien apmeklētājiem trīs dažādos seansos tika piedāvātas piecpadsmit 2017. gada labākās īsfilmas, kas izvirzītas Eiropas Kinoakadēmijas balvai un festivālam atlasītas, sadarbojoties ar Rīgas Starptautisko kino festivālu. Turpinājumā – skumju atveidojums dejā divu jaunākās paaudzes dejotāju izpildījumā. Laura Kušķe un Jana Jacuka izdejoja horeogrāfes Alises Bokalderes dejas izrādi “Manu acu tulkojums”. Pēc tās – “Liepājas Mākslas foruma” centrālais notikums – pasaulē augstu novērtētie mūsdienu komponisti Bens Frosts no Austrālijas un Daniels Bjarnasons no Islandes kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” atskaņoja simfonisko svītu “Solaris”. Bet vakara izskaņā –  izcilā beļģu dejotāja Lizbeta Gruveza ar neticamu virtuozitāti izdejoja popmūziķa Boba Dilana 60. un 70. gadu dziesmas.

Festivāla noslēdzošajā dienā uz sirsnīgu koncertuzvedumu “Meža dziesmas” divos seansos bija sanākušas ģimenes ar bērniem. Turpinājumā visus džeza mīļotājus iepriecināja ceļojums pa Butānu, Bruneju, Indiju, Pakistānu, Ukrainu un citām tālām zemēm. Kamēr “Nils Berg Cinemascope” puiši no Zviedrijas uz skatuves atskaņoja džeza improvizācijas, fona video viņiem piespēlēja vēl neatklāti talanti no visas pasaules. Festivālu noslēdza vētrains “Dirty Deal Audio seanss”, kas populārā repera anša un mūziķa Labais Dāma vadībā apvienoja deviņu Latvijas mūsdienu elektroniskās mūzikas aktuālāko mākslinieku sniegumu. 

Festivālam noslēdzoties, liepājniekus un pilsētas viesus turpinās priecēt tam veltītais Ērika Caunes un Daiņa Rudens sienas gleznojums “Atlants”, kas apskatāms uz Graudu ielas 34 nama fasādes Liepājā.  Tāpat līdz pat 31. oktobrim ikviens gaidīts arī uz piecu Latvijas mākslinieku laikmetīgās mākslas izstādi “Viņas spējas”, kas veidota sadarbībā ar “Mākslai vajag telpu” un apmeklējama bez ieejas maksas.

Par “Liepājas Mākslas forumu”

Mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums” no 28. līdz 30. septembrim Liepājas koncertzālē piedāvāja vairāk nekā desmit dažādu žanru notikumus un aicināja klātienē sastapt spilgtus māksliniekus no Latvijas un savu žanru līderus no ārvalstīm. Festivāls pārsteidza ar Eiropas un pasaules skatuves mākslas šedevriem, izpaužoties gan mūzikā un dejā, gan teātrī, kino, vizuālajā mākslā un vēl nepieredzētās dažādu žanru saplūsmēs. Festivālu organizē SIA “Lielais Dzintars”, tas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Visa festivāla programma pieejama mājas lapā lielaisdzintars.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu