Nobela prēmija medicīnā piešķirta ASV un Japānas zinātniekiem par pētījumiem vēža ārstēšanā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Prestižā Nobela prēmija medicīnā šogad piešķirta ASV un Japānas zinātniekiem Džeimsam P. Elisonam un Tasuku Hondzjo par pētījumiem vēža ārstēšanā.

Elisons pētījis olbaltumvielu, kas "darbojas kā imūnsistēmas bremze", bet Hondzjo atklājumi par imūnšūnu proteīnu palīdzējuši izstrādāt ārstēšanas metodiku, kas izrādījusies ļoti efektīva cīņā pret vēzi, paziņojuši Nobela prēmijas medicīnā organizatori.

Olbaltumvielas, ko veido dažas imūnsistēmas šūnas un vēža šūnas, var apturēt ķermeņa dabisko aizsargreakciju pret vēža šūnām. Terapijas mērķis ir likvidēt šīs olbaltumvielu "bremzes" un atļaut imūnsistēmai ātrāk ķerties pie cīņas ar vēzi.

2014.gadā Teksasas universitātes profesors Elisons un Kioto universitātes profesors Hondzjo par šiem pētījumiem saņēma Tana prēmiju, kas nereti tiek dēvēta par Āzijas Nobela prēmiju.

Deviņus miljonus Zviedrijas kronu (aptuveni 870 000 eiro) lielo Nobela prēmiju abi imunologi sadalīs savā starpā.

Prēmiju viņiem pasniegs Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs svinīgā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī - godalgas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Pagājušajā gadā Nobela prēmija medicīnā tika piešķirta amerikāņu zinātniekiem Džefrijam Hollam, Maiklam Rosbašam un Maiklam Jangam par tā dēvētā iekšējā bioloģiskā pulksteņa pētījumiem.

Nobela prēmijas laureāts fizikā tiks paziņots otrdien, bet trešdien tiks nosaukts šā gada Nobela prēmijas ieguvējs ķīmijā.

Nobela Miera prēmijas ieguvējs tiks paziņots piektdien, bet Nobela prēmijas ekonomikā ieguvējs kļūs zināms 8.oktobrī.

Šogad pirmo reizi kopš 1949.gada netiks pasniegta Nobela prēmija literatūrā, jo Zviedrijas Akadēmiju, kas pasniedz šo balvu, satricinājis seksuālās varmācības un finanšu pārkāpumu skandāls.

Maijā akadēmija paziņoja, ka lēmums šogad nepasniegt balvu pieņemts, "ņemot vērā šobrīd novājināto akadēmiju un sarukušo sabiedrības uzticību akadēmijai".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu