6 populārākie mīti par veļas žāvētājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Electrolux

Klāt rudens ar visu šim gadalaikam piemītošo burvību – dzestri saulainajiem rītiem, sārtajām koku lapām un āboliem, kas paukšķēdami krīt zemē Taču līdz ar vēsāka laika iestāšanos klāt arī ikgadējās likstas, ar ko nākas saskarties daudzu mājokļu saimniecei, – rudens klāt, bet apkures sezona vēl nav sākusies. Gaiss kļūst mitrs, drēbes nežūst ne uz balkona, ne telpās, tādēļ ir īstais brīdis, kad apsvērt domu par veļas žāvētāja iegādi un pārliecināties, vai zini visu par šo ierīci, kas krietni atvieglo ikdienu.

1. mīts - veļas žāvētājā nevar žāvēt vilnas džemperus, džinsus vai zīda kleitas

Patiesībā veļas žāvētājā iespējams žāvēt gan kašmira džemperus, gan smalkas zīda blūzes, džinsus un pat slēpošanas jakas. Jaunākās paaudzes veļas žāvētāji piedāvā plašu programmu klāstu teju visiem audumu veidiem, pielāgojot ne tikai žāvēšanas temperatūru, bet arī veļas tilpnes kustības. Smalkveļai iesakām izvēlēties īpašu zīda programmu, džinsiem – speciāli džinsa audumam paredzētu programmu, savukārt kokvilnas apģērbam piemērotāka būs žāvēšana kokvilnas audumam paredzētā programmā. Veļas žāvētājā iespējams žāvēt pat ūdensnecaurlaidīgu apģērbu, tādā veidā saglabājot ūdensnecaurlaidību labāk, nekā žāvējot apģērbu izklātā veidā. Starp citu – arī vilnas džemperus ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, nevis izklātā veidā, jo tā vilnas apģērbs var zaudēt savu formu. Pievērs uzmanību tam, vai veļas žāvētājam ir piešķirts “Woolmark” sertifikāts: “Woolmark” ir pasaulē plaši pazīstams eksperts vilnas izstrādājumu kopšanas jomā, kas garantē, ka ierīcē var droši mazgāt un žāvēt vilnas džemperus, kurus līdz šim mazgāji ar rokām.

Foto: Unsplash

2. mīts - veļas žāvētājs aizņem daudz vietas

Reizēm no veļas žāvētāja iegādes var atturēt vietas trūkums mājoklī, un tā vien šķiet, ka ierīce radīs vairāk problēmu nekā ieguvumu. Taču patiesībā veļas žāvētājs aizņem mazāk vietas nekā veļas žāvēšanas statīvs, kurš dažkārt piepilda teju vai pusi no dzīvojamās telpas. Būtiski, ka veļas žāvētāju iespējams novietot teju jebkurā telpā mājoklī, jo ierīcei nav nepieciešams ūdens pievads – tas ļauj veiksmīgi iekārtot un organizēt telpu iekārtojumu. Ja dzīvoklis ir šaurs un kompakts, tad ērts risinājums var būt veļas žāvētāja novietošana gan skapī, gan uz veļas mazgājamās mašīnas. Turklāt veļas žāvētājs ne tikai atbrīvo vietu mājoklī, bet arī ietaupa laiku – pakarinot drēbes uz veļas statīva, tu patērē daudz vairāk laika, nekā ieliekot un izņemot drēbes no veļas žāvētāja.

3. mīts - veļas žāvētājs sabojā apģērbu

Kā atzīst eksperti, apģērba saraušanos izraisa nevis pati ierīce, bet gan cilvēku neuzmanība un apģērba žāvēšana pārāk augstā un audumam nepiemērotā temperatūrā. Ražotāja ieteikumi uz apģērbu etiķetēm norādīti ne bez iemesla, taču daudzi grēko un neiepazīstas ar informāciju, kas uz tām norādīta, turklāt bieži vien etiķetes nogriež, līdz ko apģērbs izņemts no iepirkuma maisiņa. Lai apģērbs netiktu pāržāvēts, ieteicams izvēlēties veļas žāvētāju, kas apģērbu žāvē uz pusi zemākā temperatūrā, tādējādi nepakļaujot apģērbu nevajadzīgam karstumam. Tas palīdz saglabāt auduma tekstūru, kā arī ievērojami samazina enerģijas patēriņu un žāvēšanas laiku. Ja veļas žāvētājam ir arī mitruma sensori – lieliski, jo tas nozīmē, ka ierīce žāvēšanu automātiski pārtrauc, līdz ko ievietotās drēbes ir sausas.

Foto: Unsplash

4. mīts - veļas žāvētājs patērē daudz elektroenerģijas

Skeptiķi bieži vien norāda, ka veļas žāvētājs ir ierīce ar ārkārtīgi lielu elektroenerģijas patēriņu. Taču arī šis apgalvojums īsti neatbilst patiesībai. Kā jau visām elektroierīcēm arī veļas žāvētājam enerģijas patēriņu un efektivitāti apzīmē ar marķējumu no A līdz G, ieskaitot A+, A++ un A+++, kas norāda uz īpaši izcilu darbības gaitu. A+++ būs energoefektīvākās. Piemēram, ja elektrības cena ir €0,18 par 1 kWh, tad, žāvējot astoņus kilogramus veļas kokvilnas programmā, izmaksas būs vien €0,36. Turklāt šāds elektroenerģijas patēriņš nozīmē arī to, ka iespējams vienlaikus darbināt gan veļas žāvētāju, gan veļas mazgājamo mašīnu, neraizējoties par abu iekārtu darbināšanu atsevišķos elektrotīklos.

5. mīts - veļas žāvētājs saburza drēbes

Vairums cilvēku apģērba gludināšanu īsti nevar nosaukt par savu mīļāko nodarbi, tādēļ nav pārsteigums, ka ne viens vien domu par veļas žāvētāja iegādi atmet, kolīdz padzirdējis par saburzītu apģērbu pēc žāvēšanas veļas žāvētājā. Līdzīgi kā ar apģērbu etiķetēm, arī pie saburzītas veļas vainojama nevis ierīce, bet gan neapdomīgi izvēlēts žāvēšanas režīms, kā arī pārāk liels daudzums veļas vienā žāvēšanas ciklā.

Patiesībā apģērbs, kas žāvēts jaunākās paaudzes veļas žāvētājos, nemaz nav jāgludina, un to uzreiz var vilkt mugurā. Turklāt, ja veļas žāvētājam ir arī tvaika funkcija, tad par gludekli var aizmirst pavisam. Tvaiks palīdz gan atjaunot īpaši trausla auduma apģērbus, gan arī izlīdzināt krokas, tādējādi samazinot gludināšanas nepieciešamību.

Foto: Unsplash

6. mīts - veļas žāvētāju ir sarežģīti uzstādīt

No veļas žāvētāja uzstādīšanas pavisam noteikti nav jābaidās. Tam nav nepieciešama ūdens padeve, un viss, kas ir jāizdara, – žāvētājs ir jāpieslēdz elektrībai. Ūdens, kas paliek pāri pēc žāvēšanas, tiek uzglabāts kondensāta nodalījumā, kas kopšanu padara pavisam elementāru – vienkārši izlej ūdeni izlietnē vai vannā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu