LLU mācību un pētījumu saimniecība par €2,5 miljoniem cels jaunlopu un teļu mītnes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Lauksaimniecības universitātes SIA "LLU mācību un pētījumu saimniecība "Vecauce"" par 2,501 miljoniem eiro būvēs jaunlopu un teļu mītnes, kā arī pakaišu kūtsmēslu krātuvi, aģentūra LETA uzzināja saimniecībā.

Saimniecības valdes loceklis Indulis Ieviņš aģentūrai LETA teica, ka projekts paredz uzcelt vienu jaunu jaunlopu kūti 270 grūsnajām telēm, sākot no grūsnības iestāšanās līdz atnešanās periodam. Tāpat plānots būvēt vēl vienu kūti vairāk nekā 200 teļiem vecumā no četriem mēnešiem līdz apsēklošanas laikam ar speciālām guļvietām - salmu aizgaldiem. Galveno uzsvaru plānots likt uz inovatīvu, gaismas caurlaidīgu jumta pārklājumu. "Taps celtne bez sienām, ar tādiem apstākļiem kā lopiem atrodoties brīvā dabā zem saulessarga," sacīja Ieviņš, piebilstot, ka šajā vietā būšot ērti uzturēties gan dzīvniekiem, gan arī cilvēkiem par tiem rūpēties.

Viņš piebilda, ka projekts paredz izbūvēt arī cietmēslu krātuvi. Tāpat būs nodrošināta visa nepieciešamā infrastruktūra - ceļi, šķidrmēslu savāktuve. Patlaban lauku masīva vidū jau izbūvēta šķidrmēslu krātuve.

Jaunās celtnes taps pēc rūpīgas tradicionālo liellopu turēšanas variantu izpētes, un būs kā paraugs pārējām saimniecībām, jo šāda tipa ēkas, kurā izmantoti labāki turēšanas apstākļi nekā tradicionāli, Latvijā būs pirmās, sacīja Ieviņš. Arī studentiem tās būs izpētes objekts.

Nākotnē plānots būvēt arī vēl vienu fermu grūtniecības un atnešanās periodam, taču šis projekts vēl ir ideju līmenī.

Iepirkumu konkursā par jaunlopu mītnes, teļu mītnes un pakaišu kūtsmēslu krātuves būvniecību četru pretendentu vidū uzvarējusi Latvijas kompānija SIA "RRP", kuras līgumcena ir 2,501 miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Investīciju projektu plānots īstenot līdz nākamā gada 1.augustam, piesaistot finansējumu Eiropas Savienības (ES) Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atklāta projektu iesniegumu konkursa Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" apakšpasākumā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās".

Jau ziņots, ka saimniecība pērn strādāja ar 3 705 068 eiro apgrozījumu, kas ir par 26% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt peļņa dubultojusies un sasniedza 256 683 eiro.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes SIA "LLU mācību un pētījumu saimniecība "Vecauce"" ir daudznozaru lauksaimniecības uzņēmums, kurš nodarbojas ar daudznozaru saimniecisko ražošanu, lopkopību, augkopību, biogāzes ražošanu, augļkopību, mežistrādi, kokapstrādi, galdniecību, kā arī studentu apmācību un konsultatīvo pētniecību, kā arī sniedz dažādus pakalpojumus iedzīvotājiem. Saimniecība apsaimnieko 2087 hektārus zemes un tajā strādā 120 darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu