Joprojām nav aizvākta nelikumīgā "Saskaņas" aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Uzņēmums "Spikeru nami" jau vairākas dienas nav aizvācis partijas "Saskaņa" pretlikumīgo aģitāciju no spīķeru kvartāla ēkas Rīgā pie Centrāltirgus.

Spīķeru kvartālā uz vienas remontējamas noliktavu ēkas joprojām izvietoti milzīgi vides reklāmas objekti, uz kuriem attēlots "Saskaņas" valdes priekšsēdētājs Rīgas mērs Nils Ušakovs, viņa dzīvesbiedre Iveta Strautiņa-Ušakova un "Saskaņas" premjerministra kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis. Ušakovu pāra foto rotā uzraksts "Kopā", Dombrovska reklāmas objektu rotā uzraksts "Stiprāks", bet objekts, kurā redzams Ušakovs viens pats rotā uzraksts "Par darbiem, ne vārdiem". Saeimas vēlēšanās kandidē tikai Dombrovskis, taču Ušakovs redzams teju visās reklāmās kopā ar partijas deputātu kandidātiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 26.septembrī publiski paziņoja, ka ir lūdzis "Spikeru nami" noņemt partijas "Saskaņa" pretlikumīgo aģitāciju no spīķeru kvartāla ēkas Rīgā, pie Centrāltirgus. Spīķeros atrodas "Saskaņas" birojs.

Birojs pārbaudē konstatējis, ka uz "Spikeru namu" ēku kompleksa fasādes izvietotie reklāmas objekti satur netiešu aicinājumu Saeimas vēlēšanās balsot par konkrētu partiju un tās deputātu kandidātu, un tā ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju.

KNAB uzsver, ka uzņēmums nav atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajām prasībām iesniedzis KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu, tāpēc birojs lūdzis uzņēmumam nekavējoties novērst pārkāpumu, noņemot reklāmas objektu no ēku kompleksa fasādes.

Likums paredz, ka reklāmas pakalpojumu sniedzējs, kurš piedāvā izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās lietošanas ārtelpās, vismaz 150 dienas pirms vēlēšanu dienas nosūta KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus, ieskaitot plānotās atlaides un atlaižu piemērošanas kritērijus, visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam un KNAB minēto informāciju nekavējoties publisko savā mājaslapā internetā. Izcenojumu nosūtīšanas termiņa pēdējā diena bija 9.maijs.

Ja reklāmas pakalpojumu sniedzējs nav nosūtījis KNAB izcenojumus, tad reklamētājam priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Birojs konstatēja, ka "Spikeru nami" par maksu ir izvietojusi priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, proti, uzņēmums šogad 12.septembrī ir noslēdzis līgumu "par pasākuma noformējuma nesēju nomu" ar partiju. "Atbilstoši minētā līguma noteikumiem, uzņēmums par atlīdzību nodod partijai ēku fasādes pasākuma noformējuma eksponēšanai ēkas rekonstrukcijas periodā uz "Spikeru nami" īpašumā esoša ēku kompleksa," norāda KNAB.

Partija maksā vienu eiro par vienu kvadrātmetru bez pievienotās vērtības nodokļa, kā arī sastatņu nomas un uzstādīšanas fiksēto maksu, kas ir 1212 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Pasākuma noformējuma platība ir 767 kvadrātmetri. Līgums ir spēkā līdz 4.oktobrim. Saeimas vēlēšanas ir 6.oktobris.

KNAB pieņemtais lēmums ir administratīvais akts, kas cita starpā nosūtīts arī Rīgas pašvaldības policijai. KNAB norāda, ka šī situācijai būtu jāizvērtē policijai.

"Spikeru nami" pieder Aleksandram Babenko (87%) un Igoram Bukovskim (13%). Pērn uzņēmums strādājis ar 900 000 eiro apgrozījumu un 320 000 eiro zaudējumiem. Babenko ir mazumtirdzniecības uzņēmuma "Mego" lielākais akcionārs, kādreizējais "Mono" holdinga līdzīpašnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu